START- Tehetségeink – Petró Petra – szerkesztő: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/

 

START – Tehetségeink – Petró Petra

Elsőévesként a Képzőművészeti Egyetemen

 

 

START- Tehetségeink – Petró Petra – szerkesztő: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/
Petró Petra
munkáival a tatabányai Vértes Agorájában, a Kortárs Galéria megnyitó tárlatán találkoztam először. Sok-sok jó kép volt kiállítva, de valami különös, megmagyarázhatatlan módon az ő alkotásai fogtak meg igazán. Gondolkodtam rajta, hogy miért. Talán mert egy újfajta látásmódot éreztem bennük, a hagyományos ábrázolásmódoktól való elrugaszkodást, egyfajta kísérletező kedvet és persze a megzabolázatlan, megkérdőjelezhetetlen tehetséget. Kíváncsi lettem az emberre is a képek mögött, így hát kiderítettem az elérhetőségét, és interjút kértem tőle. Amikor beszélgettünk, kicsit meglepődtem. Sejtettem, hogy fiatal, de azt azért nem, hogy ennyire...

 

 

START- Tehetségeink – Petró Petra – szerkesztő: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/
Petra, jól tudom, hogy te a budapesti Képzőművészeti Egyetemre jársz?

Igen, elsőéves festőszakos vagyok.

 

Amúgy, hol élsz?

Tatai vagyok.

 

Mikor kezdtél rajzolni?

Már elég régen. Először csak hobbi szinten, aztán nyolcadikos koromban kitaláltam, hogy én ezzel komolyabban is szeretnék foglalkozni.
Volt ugyanis egy lány, akivel állandóan együtt rajzoltunk. Ez a lány az egyik órán azt mondta, hogy ő képzőművész akar lenni.

Akkor még úgy volt, hogy gimnáziumba megyek, de úgy felbosszantott, hogy ő képzőművész lesz, és én meg nem, hogy azonnal szóltam az anyukámnak, hogy én is képzőművész akarok lenni, és művészeti iskolában akarok majd továbbtanulni, nem gimnáziumban.

Ezután elkezdtem járni ide Tatára rajzszakkörbe Lévai Ádámhoz, aki felkészített a felvételire, és így bejutottam a Kisképzőbe (Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola, Budapest) grafika szakra.

 

És az a lány? Belőle is művész lett?

Nem, ő végül gimnáziumba ment.

 

Akkor pont fordítva alakult az életetek, ahhoz képest, mint ahogy eredetileg elképzeltétek…

Hát igen. Ő nem mert belevágni, és a szülei sem engedték. Az én szüleim viszont engem nagyon támogattak. Nekem ezzel kellett foglalkoznom, mert ezzel akartam foglalkozni, és szerencsére a szüleim olyanok voltak, hogy lehetőséget adtak erre.

 

És nem mondták, amikor elindultál ebbe az irányba, hogy: jaj, kislányom, valami komolyabb pályát kellene választanod, olyat, amilyenből meg is lehet élni? Nem féltettek, hogy mi lesz veled?

Igen, ezen már én is gondolkodtam. Furcsa, de nekik ezzel nincs semmi bajuk. Szerintem ők úgy látják, hogy az ember abban lehet sikeres, amit tényleg szívvel csinál.

 

START- Tehetségeink – Petró Petra – szerkesztő: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/
Ők is művészlelkek?

Hát, anyukám mindenképpen. Ő tanár, emellett hobbi szinten varr és virágot köt, szóval elég kreatív. Apukám meg kertészkedik. Mindketten nagyon megbecsülik, hogy én művészettel foglalkozom.

 

Ezek szerint a kreativitás bennük is megvan. Valószínűleg örültek, hogy ezt te tovább viszed…

Hát igen. Nekik nem volt annak idején arra lehetőségük, hogy ilyen iskolába járhassanak, amilyenbe én.

 

Hogyan tervezed az iskola után az életedet? Szerinted a festészetből meg tudsz majd élni?

Úgy gondolom, hogy szerzek majd még egy másik szakmát is. Nagyon érdekel a természetgyógyászat, a gyógymasszázs. Ez is olyan szinten érdekel, mint a rajz, ezért fontosnak tartom, hogy megtanuljam. Ez talán jövedelmezőbb lesz.

 

Tehát a természetgyógyászat biztosítana egy rendszeres jövedelmet és mellette szabadon foglalkozhatnál a festészettel…

Ez még nem igazán tisztult le bennem, de most ez a „B” tervem.

 

START- Tehetségeink – Petró Petra – szerkesztő: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/

Egyébként a Kisképzőbe nehéz volt bejutni? Nem volt nagy a túljelentkezés?

Volt túljelentkezés, de azért könnyebb volt bejutni, mint az egyetemre.

 

Mert az egyetemre olyan nehéz volt?

Az kemény volt. A Kisképző elvileg öt éves, de a negyedik év után már meg lehet próbálni az egyetemet. Én elmentem felvételizni az érettségi után, végül fel is vettek, de nem volt egyszerű.

 

Milyen most a felvételi a Képzőművészeti Egyetemre? Amikor én érettségiztem még több fordulós és kéthetes volt a felvételi folyamat.  A rajzszakkörről, ahova jártam, voltak, akik éveken keresztül próbálkoztak, mire végre bejutottak…

Igen, ma is van ilyen. Én is hallottam, hogy van, akit negyedszerre vettek fel. Elég nehéz. Most három forduló van. Portfóliót kell bevinni. Ezt megnézik, és ha jónak találják, akkor visszahívnak a második fordulóra, ami három napos. Ez alatt kell mindenfélét rajzolni: portrét, aktot. Aztán van még egy harmadik forduló, ami csak kreatív…

 

Az mit jelent ez esetben, hogy kreatív? A fantáziádra bízzák, hogy mit csinálsz?

Feldobnak egy témát. Volt például olyan feladat, hogy a portfóliónkból le kellett festeni a kedvenc képünket emlékezetből, vagy olyan, hogy megadtak egy címet, és arról kellett alkotni valamit. A harmadik fordulóban az összes festő szakos tanár ott volt és beszélgettek velünk. Végignézték a portfóliónkat aztán művészettörténeti kérdéseket tettek fel.

 

Egyébként az egyetemen mekkora túljelentkezés van?

Nagyon nagy. Harminc embert vesznek fel festő szakra, de amikor én felvételiztem, legalább háromszázan jelentkeztek. Aztán aki bejut, annak mestert kell választania.

 

START- Tehetségeink – Petró Petra – szerkesztő: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/
A mestereket hol lehet megismerni?

Az Interneten fenn van a portfóliójuk, meg vannak egyetemi előkészítők, és be lehet menni hozzájuk konzultációra is.

 

Te mi alapján választottál mestert?

Kósa Jánoshoz járok. Azért választottam őt, mert figurális művei vannak, és azért is, mert én még nem vagyok kiforrott művész és nagyon szeretek kísérletezni. Úgy éreztem, hogy nála kapok erre lehetőséget, és hogy kicsit szabadabban mozoghatok. Ő azt sem bánja, ha éppen textillel dolgozom, vagy esetleg valami egészen más anyaggal. Kitalálhatok dolgokat, csinálhatok installációkat, vagy bármit. Igazából azért vagyok itt, hogy egy csomó mindent kipróbáljak. Még elég hosszú út áll előttem.

 

 

Milyen technikával szeretsz legjobban dolgozni?

Eddig inkább csak akvarelleztem, de itt most olajjal is kellene festeni, úgyhogy azt próbálom fejleszteni. Az olaj számomra még egy felfedezetlen világ, ezzel még sok dolgom lesz szerintem.
Aztán nagyon szeretem a vegyes technikát. Az anyukám patchwork készítéssel foglalkozik, úgyhogy elég sok hatás ért az ő oldaláról is. Itthon sok alapanyag van, ezekből is merítek, ezeket is felhasználom időnként.
A másik kedvencem a gyufa. Volt a kiállításon egy gyufa képem…

 

START- Tehetségeink – Petró Petra – szerkesztő: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/START- Tehetségeink – Petró Petra – szerkesztő: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/Az a Matisse, ugye?

Igen a Matisse…

 

Az nagyon érdekes volt.

Most ebben gondolkodom. Ez a gyufa dolog még nagyon az elején van…

 

Ezt teljesen te találtad ki?

Igen.

 

És hol lehet ilyen színes gyufákat venni?

Egy kreatív hobbiboltban véletlenül találtam rájuk. Eredetileg iskolai feladatként készült a Matisse. Egy parafrázist kellett készíteni.

 

 

Mi az a parafrázis?

Egy meglévő képnek az átfogalmazása. Mindenki választhatott egy műalkotást és ezt kellett valahogy átértelmezni. Bármilyen technikával, bármit lehetett csinálni. Nekem előbb volt az ötlet, mint maga a kép. Először a technikát találtam ki és utána javasolta a tanárom, hogy olyan képet válasszak, aminek nagyon jó, élénk színei vannak. Ő ajánlotta a Matisse-t. Most valami olyan gyufaképet szeretnék csinálni, ami nem annyira harsány. Próbálok nagyon finom, foltszerű dolgokat létrehozni gyufából, az eddiginél nagyobb méretben. Most már saját magam festem a gyufa pálcikákat, mert felvettem a kapcsolatot a gyárral, úgyhogy itthon már halmokban áll a gyufa. Így sokkal gazdaságosabb…


START- Tehetségeink – Petró Petra – szerkesztő: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/

De most már nem egy parafrázis létrehozása, hanem egy saját mű megalkotása a cél, ugye?

Igen, és még ebben az évben késznek kell lennie.

 

Van kedvenc témád?

START- Tehetségeink – Petró Petra – szerkesztő: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/
Kifejezetten szeretek kezeket és lábakat rajzolni. Ezek nálam visszatérő motívumok, tanórán is állandóan ezeket rajzolom, ott motoszkálnak bennem, nem is tudatosan. Az ember rajzolgat és egyszer csak ott lesz egy kéz, vagy egy láb… Ez valahogy formailag nagyon érdekel.

Festészetben általában valami olyasmit festek, ami a valóságból indul ki, de kicsit látomásszerűen van megfogalmazva. Néha van egy-egy fontos pillanat, egy különös hangulat, egy érzés, ami megragad, és ezt szeretném valahogyan a képeimen rögzíteni.

Például az ablak is egy visszatérő motívumom. Volt egy időszak, pár hónap, amikor reggelente felkeltem és kinéztem a szobám ablakán. Érdekes volt megfigyelni, hogy ugyanaz a látvány az idő múlásával hogyan változik.

 

Ki a legkedvesebb festőd?

Szeretem Toulouse Lautrecet, GauguintAndrew Wyethot meg az impresszionistákat és Whistlert.

 

START- Tehetségeink – Petró Petra – szerkesztő: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/Milyen óráitok vannak az egyetemen?


Délelőttönként van a műterem. Általában ilyenkor modellről rajzolok. Festeni inkább otthon festek, mert igazán a saját nyugodt környezetemben tudok jól dolgozni. A festés folyamata elmélyülést igényel. Amikor az egyik óráról rohanok a másikra, akkor nem tudok úgy koncentrálni. A festésre azért rá kell szánni az időt.

 

Elméleti tárgyaitok is vannak?

Igen, délutánonként. Művészettörténet, esztétika, anatómia, ábrázoló geometria, és filmtörténettől kezdve még elég sok minden.

 

Amikor festesz, akkor feladatként kapsz egy témát?

Az első félévben még voltak feladatok, de most már én döntöm el, hogy mit csinálok. Az is jó, hogy abszolút átjárás van a szakok között. A festők is csinálhatnak rézkarcot, vagy ha érdekli őket, akár kipróbálhatják a videó-művészetet is.

 

És a kész munkáidat aztán megmutatod a mesterednek, aki elmondja a véleményét?

Igen.

 

 

 

És mennyire befolyásol, milyen mértékben irányít?

Persze valamilyen szinten hat rám, és valamennyire befolyásol, de szerintem ez kell is. Az embert kell, hogy érjék hatások, mert másként ez nem működik.

Nekem sokkal jobban tetszik az egyetem, mint a középiskola. Azt érzem, hogy itt bármit csinálhatok, ami csak eszembe jut. Legyen az bármilyen extrém ötlet, itt meg lehet csinálni és nem mondják rá azt, hogy ez nem ideillő.
Úgy érzem, hogy ez számomra a legjobb hely, ahol kibontakozhatok.

Díjak: Garnier OLIA festők díja

(Készült 2013 tavaszán)

Grafikai szerkesztés: P. Horváth Zsuzsi

 

START- Tehetségeink – Petró Petra – szerkesztő: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/