Újvilág nézet

 

 


A lista hosszú, hogy milyen új szokásokhoz kellett hozzászoknunk itt Amerikában. Némelyik, a hazaitól eltérő szokást széles vigyorral üdvözöltük, másokat bosszankodva, némelyeket pedig igencsak biggyedt szájjal (én egészen a káromkodásig is elmentem).

Csak néhány példa :

Itt Amerikában kellett megtudnom, hogy a nemzetközi nőnap, mint olyan, nem is annyira nemzetközi. Nemhogy nem nemzetközi, egyszerűen nincsen. Sem nemzetközi sem másmilyen. Mikor reklamáltam, csak azt a foghegyről vetett választ kaptam, hogy ‘hiszen minden nap nőnap’…

Na nem sok időnek kellett eltelnie, hogy  gyermekeim is felháborodjanak: Nincsen gyereknap! Milyen ország ez, még hogy nincsen gyereknap! Kész voltam ám a gyors válasszal (ami pár héttel azelőtt  szívtelennek és igazságtalannak tűnt): ‘minden nap gyereknap!‘

 

 

Ezen a földrészen derült arra is fény, hogy az anyák

sem olyan különlegesek mint azt magyar agyammal

gondoltam. Ugyan anyák napja az itt is van (május második!!  vasárnapja) de azonnal elhomályosítja  az a tény, hogy  hát apák napja is van …Apák napja!

Na jó, ez csak vicc volt.  Bárki, aki  az ünnep definíciójának megfelel, az megérdemli  az ünneplést.

És most kapaszkodjatok: 

  • Horror #1: Nincs névnap! Az összes többi ‘nálunk másképp van’ nem tűnt olyan lehangolónak és reménytelennek, mint a névnap nélküliség. Valahogy a többi hiányzó talán megérthető (talán) esemény, s hiányuk nem hagy akkora űrt, mint a névnap hiánya. Mindenkinek jár egy névnap! Hihetetlen, hogy tudnak emberek névnap nélkül létezni! Márpedig tudnak.

    Jó hír: mostanra a probléma java része már megoldódott. Közeli ismerőseinknek adtunk névnapot- a magyar névnek megfelelő vagy megfeleltetett nappal-  s ürügyet az ünneplésre. Meg kell mondjam, mindenki imádja a névnapját.

  • Horror #2: Nem jön a Télapó December 6-án.

    Persze létezik az a Télapó,  aki a karácsonyi ajándékot a kéményen keresztül a házba gyomrozza és a karácsonyfa alá teszi, de ez a Télapó nem jön 6-án. A fényesített kis csizmák itt üresek maradnának az ablakban.


    Ezt a szokást is sikerült meghonosítanunk. Ismerőseink ugyan először furcsa grimaszokkal reagáltak a ‘cipőből evés’ gondolatára, de végül ez a magyar szokás is széles sikert aratott…

  • Horror #3: Húsvét hétfőjén  mindenki dolgozni  megy. Nincs locsolás, verselés, hímes tojás.

  • Horror #4: Karácsony másnapja is munkanap…

 

 

 

 

 

 

Mielőtt a helyzet nagyon keservesen festene, azért be kell vallani, hogy összesen 13 munkaszüneti napot kapok évente különböző ürügyeken: a Szavazás Napja, Elnökök Születésnapja, a Munka Ünnepe, Függetlenség Napja, Veteránok Napja, Hálaadás stb. Úgyhogy igen elégedett vagyok.

 

 A munkaszüneti napok számát az a helyzet tovább édesíti, hogy ha az ünnepek bármelyike is munkaszüneti napra esne, akkor kárpótolnak helyette bennünket egy nappal előtte vagy utána. Így nincs az az érzése az embernek, hogy elvettek tőle egy (alkotmányos) ünnepet (az állam a vérszívás után a vesét itt már nem akarja).

 

Lejegyezte: Drahos Adrienn

 

(Szerkesztés és grafika: P. Horváth Zsuzsi)