Jimi Hendrix – Blueseum - 25. rész – Egy erősen szubjektív rock történet – írta: Murányi György, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/

 

Blueseum 25. rész - Egy erősen szubjektív rock történet

Jimi Hendrix

 

 

 

Jimi Hendrix – Blueseum - 25. rész – Egy erősen szubjektív rock történet – írta: Murányi György, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/

Jimi Hendrix – Blueseum - 25. rész – Egy erősen szubjektív rock történet – írta: Murányi György, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/


Linda Keith manöken, Keith Richards aktuális barátnője hívta fel a bomlófélben levő Animals basszusgitárosának, Chas Chandler-nek a figyelmét Hendrix-re, aki akkor éppen a new yorki Cafe Wha?-ban játszott. 1966. július 5-én történt a találkozás. Szeptember 23-án érkezett Londonba a gitáros és azonnal bekapcsolódott a zenei életbe. Chandler vállalta a menedzselését, a zenekar megszervezését. Noel Redding korábban szólógitáros volt, s Hendrix elvárásainak megfelelően alakította ki a stílusát, a dobos Mitch Mitchell lett. Október 5-én játszottak először együtt, s  13-án már Franciaországban lépett fel a Jimi Hendrix Experience. Decemberben szerepeltek a BBC-ben. Az angol világbirodalomban szocializálódott néző láthatta, amint a fekete vadember foggal gitározott! Első kislemezük (Hey Joe/Stone Free) a lista 6., a következő, a (Purple Haze/51st Anniversary) a 3. helyére került. A nagylemez, az Are You Experienced amásodik lett az albumok között. Az amerikai és az angol kiadás több számban is eltér. A Red House, a The Wind Cries Mary, a Fire és a Foxy Lady jó értelemben vett sláger, egész pályáján elkísérték. Kétségtelen, hogy hangzásukban volt valami újszerű, de gyanítom, hogy sikerében legalább annyira fontos szerepe volt egzotikus megjelenésének is. Az album két legjobb darabja, a korhoz illő, pszichedelikus May This Be Love és a Third Stone From The Sun. Június 18-án felléptek a Monterey Nemzetközi Pop Fesztiválon. A számok még rövidek, kidolgozatlanok, kivétel a Like A Rolling Stone. Részletek már 1970-ben, a teljes anyag 1986-ban jelent meg. (Jimi Plays Monterey)  

 

Jimi Hendrix – Blueseum - 25. rész – Egy erősen szubjektív rock történet – írta: Murányi György, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/
Decemberben jelent meg második albumuk, az Axis: Bold As Love. A számok nyúlfarknyiak, nem túl izgalmasak. Csak a Spanish  Castle Magic-et, a  Little Wing-et és az Easy Rider betétdalát, az If 6 Was 9-ot érdemes meghallgatni – persze ezek is slágerek.

1968. január 29-én a párizsi Olympiában léptek fel, a felvételek 1989-ben jelentek meg, bootleg-en. (Live in Paris) Két hosszabb darab a Catfish Blues és Drivin’ South található rajta. Márciusban a New York-i Scene Club-ban lépett fel, a Woke Up This Morning And Found Myself Dead, 1980-ban kiadott bootleg tartalmazza az anyagot. A felvételeken Jimi mellett, Johnny Winter gitározik, Jim Morrrison szájharmonikázik és zajokat szolgáltat (!), Randy Hobbs basszusgitározik, Randy Zehringer és Buddy Miles dobol. A tekintélyes mennyiségű tudatmódosító elfogyasztása miatt a zene élvezhetetlen lett. Májusban felléptek az első Miami Pop Fesztiválon.


Az év hátralevő részében ismét Amerikában koncerteztek. Október 10. és 12. között a San Francisco-i Winterland Ballroom-ban léptek fel. Majd’ húsz évvel később jelent az anyag először hivatalos formában. (Live In Winterland)  A 11 perces Red House a csúcs! 

 

Hendrix-nek idő kell, „a szösszenetekben nem él igazán”. Mint szerző közepes, az Ő területe az improvizáció, szinte bármihez nyúl, arannyá válik a keze alatt.

 

Ősszel jelent meg harmadik, dupla albumuk, az Electric Ladyland,ezen található Hendrix első, igazán nagy kompozíciója, a Voodoo Chile. Hallgatható még a laza Rainy Day, Dream Away, a két pszichedelikus szám, az 1983 (A Merman I  Should Turn To Be) és a Moon, Turn The Tides … Gently Gently Away, Bob Dylan All Along The Watchtower-re illetve a Voodoo Child (Slight Return). Ekkor készült, bár ebben a szakirodalom megosztott, a Jimi Hendrix & Traffic – A Session bootleg. Jam Thing (19:39), Guitar Thing (5:15) és Session Thing (35:27). Nehezen emészthető, nehezen élvezhető zenét produkáltak.


1969
a koncertezések éve volt, februárban, a londoni Royal Albert Hall-ban játszottak a Soft Machine-nel és a Wooden Frog-gal (három volt Traffic-es, Mason, Capaldi, Wood és Mick Weaver). Áprilistól Amerikában turnéztak, utoljára a denveri Mile High Stadium-ban léptek fel, ekkor játszott utoljára Hendrix-szel Noel Redding.

 

Ez komoly veszteség, hiszen a trió „két lábon állt” – a ritmusszekció és a szólista egyenértékű volt.  

Jimi Hendrix – Blueseum - 25. rész – Egy erősen szubjektív rock történet – írta: Murányi György, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/ 

Augusztus 18-án, már Gypsy Sun And Rainbows Band néven léptek fel Woodstock-ban, noha a felkonferálásban még Experience hangzott el. Juma Sultan és Jerry Velez ütőhangszeresek, Mitch Mitchell dobos, Larry Lee ritmus- és Billy Cox basszusgitáros alkotta a formációt. Hendrix volt a fesztivál legnagyobb sztárja. A legteljesebb, hivatalos anyag – Live at Woodstock – 1999-ben jelent meg CD-n.  A  Hear My Train A Comin’ kidolgozott, a Voodoo Child (Slight Return)-ben pedig leszakad az ég!

Jimi Hendrix – Blueseum - 25. rész – Egy erősen szubjektív rock történet – írta: Murányi György, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/
Jimi gondolt egyet és december 31-én és másnap a New York-i Fillmore Eastben, Mitchell nélkül állt a közönség elé. Az új csapatban, a Band Of Gypsys-ben, Hendrix, Billy Cox és Buddy Miles játszott. Két nap alatt négyszer léptek fel. (Band Of Gypys 1-2. kiadványok) A Hear My Train A Comin’, a Machine Gun és a Who Knows jól sikerült. A három amerikai, színesbörű zenész egész mást játszott, mint az Experience – sokkal egyszerűbb, kicsit soul-os muzsikát.

Április 25-én, Los Angeles indult az amerikai turné, ismét Mitch Mitchell-lel. Fellépéseikről – Berkeley, Atlantai Nemzetközi Pop Fesztivál, New York Pop Festival (Randall’s Island), Haleakala Crater, Island Of Maui, Hawaii – halála után, bootleg-ek és hivatalos lemezek is megjelentek. (In The West, Jimi Plays Berkeley, The Jimi HendrixConcerts) Itt már több nagy ívű, szépen felépített kompozíció is hallható. (Hear My Train A Comin’, Machine Gun,a Voodoo  Chile és a Red House)  

Szeptember 18-án, a Wight-szigeti koncerten szerepeltek, két CD is megjelent erről. Könnyebb, de hallgatható darabok illetve három hosszabb, komolyabb kompozíció van rajtuk, a Voodoo Chile, a Machine Gun és a Red House. Augusztus 31-én egy rövid, északi körútra indultak, utolsó fellépésük a németországi Fehmarn-szigeten volt. A koncert anyaga 2006-ban jelent meg CD-n. A következő programot adták elő: Killing Floor, Spanish Castle Magic, All Along The Watchtower, Hey Joe, Hey Baby (New Rising Sun), Message To Love, Foxy Lady, Red House, Ezy Rider, Freedom,  Room Full Of Mirrors, Purple Haze, Voodoo Child  (Slight Return). Másnap, 7-én, Billy betegsége miatt visszautaztak Londonba. Jimi 16-án este elment meghallgatni régi cimboráját és az ott rögzített Eric Burdon With War Featuring Jimi Hendrix Ronnie Scott’s Club, London, 16. Sept 1970 CD utolsó két számában játszott is.  A Blues For Memphis Slim-ben (20:31) és a  Tobacco Road-ban  (15:27).

 Jimi Hendrix – Blueseum - 25. rész – Egy erősen szubjektív rock történet – írta: Murányi György, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/

18-án, 11óra 25 perckor, a St.Mary Abbots kórházban hunyt el, halálának körülményei ma is vitatottak. A hónap végén jelent meg a korábban rögzített Cry Of Love album. Gyenge album, nem méltó hozzá.


Hendrix a színpadon élt, stúdiómunkái erősen közepesre sikeredtek, valamennyire árnyalták ezt a képet a halála után kiadott lemezek. A  Rainbow Bridge-en hallható a gyönyörű Pali Gap. A Polydor  összekapart 3 lemeznyi (War Heroes, Loose Ends,  Crash Landing) tingli-tanglit, nem javított a Hendrix-képen. Ezzel szemben a Midnight Lightning-on több erős darab is helyet kapott. A Trashman,a Hear My Train A Comin’, a Machine Gun és az Once I Had A Woman. A borítón a következő zenészek neve olvasható: Jeff Mironov és Lance Quinn gitárosok, Bob Babbit basszusgitáros, Alan Schwartzberg és Mitch Mitchell dobosok és Buddy Lucas harmonikás. A felvételek keletkezési körülményei homályosak, vitatottak.

Jimi Hendrix – Blueseum - 25. rész – Egy erősen szubjektív rock történet – írta: Murányi György, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/Két olyan lemez következik,melyek megmutatják,hogy milyen zseniális zenész volt a stúdióban is Hendrix.Jammelések és korábban kiadott számainak más verziói - sajnos az életében megjelentek, a Third Stone From The Sun és a Voodoo Chile kivételével, a nyomukba sem érnek! A Nine To The Universe album 1969. március-június közötti rögtönzéseket tartalmaz. Billy Cox, Buddy Miles, Mitch Mitchell, Jim McCartey és Roland Robison játszik a felvételeken. Minőségi örömzene. Persze figyelembe kell venni, hogy ezek a számok félúton vannak a stúdió- és a koncertfelvételek között. 1994-ben dobta piacra a Polydor a Blues című válogatást. Kiemelkedő darab a Born Under The Bad  Sign,a Catfish Blues, a Voodoo Chile Blues,  az Once I Had A Woman  és az Electric Church Red House. Érdekes az In The Beginning – még 1966-ban, Amerikában rögzített számokat tartalmazó – bootleg is, amin a House Of The Rising Sun feldolgozása is található. Figyelemre méltó a korábban már említett két kiadvány, az In The West illetve a Jimi Hendrix Concerts és a Variations On A Theme Red House,ami egyik legismertebb kompozíciójának hat felvétele található. Öt koncertdarab (Berkeley, Newport, Los Angeles Forum, London Albert Hall, San FranciscoWinterland) és egy 1969-es stúdiófelvétel, melyben Lee Michaels orgonál.

 

Jimi Hendrix rövid pályafutása ellentmondásos, de alkotott néhány kimagasló darabot, mint a Voodoo Chile, a Red House, a Hear My Train A Comin’, a Once I Had A Woman, a Third Stone From The Sun, a Machine Gun, a Who  Knows és a Pali Grap. Talán a jazz-szel kellett volna kísérleteznie, hiszen az improvizáció volt az erőssége. Miles Davis szerint óriási muzsikus lehetett volna. Sokat elárul, hogy elment Jimi Hendrix temetésére!   

 

Ha könyv formájában is szívesen olvasnál a rockzene történetéről, akkor csatlakozz te is a facebookon a "Blueseum - szubjektív rock történet" című könyv megjelenéséért  létrehozott nyilvános csoporthoz!

 

 

 

Kövesd a Blueseumot a facebookon is!

 

 Grafika: P. Horváth Zsuzsi

 Jimi Hendrix – Blueseum - 25. rész – Egy erősen szubjektív rock történet – írta: Murányi György, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/