Mick Taylor – írta: Murányi György, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/

MICK TAYLOR

 

 

 

Mick Taylor – írta: Murányi György, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/
A Juniors-ban kezdte pályafutását, majd a Gods következett. Több társa is ismert zenész lett később: John Glascock (Jethro Tull), Alan Shacklock (Babe Ruth), Ken Hensley, Paul Newton és Lee Kerslake (később mind a hárman a Uriah Heep-ben folytatták) és Nick Simper (Deep Purple). Megfordult itt Greg Lake (King Crimson, ELP) is (!), de akkor Taylor már John Mayall-nál játszott.

 

A Bluesbreakers-ben két évet töltött. A  Crusade, a Diary Of A Band 1-2., a Bare Wires (minden idők legrosszabb blues LP-je) és a Blues From Laurel Canyon (a lemez egyetlen jó számában, a First Time Alone-ban Peter Green gitározott!) albumokon szerepelt. Talán a Snowy Wood-ban, a Driving Sideways-ben, a My Time After Awhile-ban és a Tears In My Eyes-ban nyújtotta a legjobbat. De! Ő sem tudott segíteni a jólelkű, de vékonyka tehetségű John Mayall-on,  pedig komoly társak segítették: Jon Hiseman, Dick Heckstall-Smith, Tony Reeves (később mind a hárman a Colosseum-ban folytatták) Később is be-besegített az Öregnek, csodálatos szólója hallható a Back To The Roots albumon. (Marriage Madness)

 Mick Taylor – írta: Murányi György, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/


A Rolling Stones-ba ment, ami még Mayall-nál is cikibb! Az 1969-es Let It Bleed-en két számban játszott. A vendéglátós stílusban készült Get Yer Ya-Ya's Out! (1970.) és a szörnyű, vállalhatatlan Exile On Main Street (1972.) biztos rémálmokat okoz még ma is neki, ha túl sokat eszik vacsorára. Említsünk meg néhány hallgatható darabot a két jómadárral (Jagger és Richards) „lenyomott” időkből: az 1971-es Sticky Fingers-ről a Sister Morphine és a Cant You Hear Me Knocking, a Goats Head Soup-ról a nagy sláger, az Angie és az It's Only Rock 'n Roll-ról  a Fingerprint File. Taylor 1974. decemberéig volt a Rolling Stonesban.   

 Mick Taylor – írta: Murányi György, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/

 

Szerepelt Herbie Mann két lemezén. A London Underground-on  erős csapat játszott: Albert Lee, Fuzzy Samuels, Aynsley Dunbar, Ian McDonald (King Crimson), Robbie McIntosh, Stephane Grapelli. izgalmas anyag született: a Thunderclap Newman sláger, a Something In The Air, Eric Clapton Layla-ja és a Traffic Paper Sun-ja komoly (pozitív) változáson ment át. A lemez legszebb számában, a Procol Harum A Whiter Shade Of Pale-jének átiratában játszik Mick Taylor! A Reggae című albumon két combos darabban gitározott: Swingin' Sheperd Blues  (8:19) és My Girl  (17:59).

 

1975. májusában Skandináviában turnézott Jack Bruce-szal és Carla Bley-el  A Live ’75  albumot-ot június 1-én rögzítették a manchesteri Free Trade Hall-ban. Érdekes anyag, de nem Taylor világa.

    

Mick Taylor – írta: Murányi György, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/

1979-ben, első szóló LP-jén, ami a Mick Taylor címet viseli, énekelt, gitározott, zongorázott és basszusgitározott is. Két számot kell kiemelni, a Slow Blues-t és a Spanish/A Minor-t.   

 

1981. őszétől egy rövid ideig Alvin Lee zenekarával koncertezett. Pontos képet ad erről az együttműködésről az Alvin Lee Band feat. Mick Taylor Milano 1981. October 28. - The Fabulous Jamming bootleg. 1984-ben Bob Dylan-nel lépett fel.


Sokat koncertezett, sorra jelentek meg a bootleg CD-k: Lone Star Cafe, Japan Tour '87 és az 1989-es Keep On, Move On. Jó kis Red House-ok, Can’t You Hear Me Knocking-ok, Stormy Monday-ok és Third Stone From The Sun-ok hallható rajtuk.

 

 


1990-ben Carla Olson-nal és Barry Goldberg-gel lépett fel. (Too Hot For Snakes CD) Megjelentette Strangers In This Town CD-jét. Hallható rajta I Wonder Why, a Laundromat Blues, a Jumpin’ Jack Flash, a Little Red Rooster, a Red House/Goin’ Down Slow.

  
   1995-ben jött ki a Coastin’ Home CD-jével. Rendesen kidolgozták a számokat:  You Gotta Move, You Shook Me, Can’t You Hear Me Knocking.

Októberben rögzítette Snowy White-tal az Arthur's Club-Geneve   bootleg albumot. Figyelemre méltó anyag.   

1996. április 25-i, párizsi buliját a TV is leadta, mi is láthattuk.
Másnap pedig a németországi Gronau-ban lépett színpadra. (Mick Taylor's All Star Blues Band Live! kalóz)
További bootlegek készültek a turné során: Mick Taylor Band Live In Munich, Live In Paris 5-7-96, Listen To This Ronnie (Cesena).

 


A már korábban felsorolt számok mellett még egy-két csemege „kicsúszott”: I Loved Another Woman, Honky Tonk Women és If 6 Was 9. Tipikus retro koncertek, régi standard-ek, nincsennek új szerzemények.

 

 


Az 1999-es A Stone’s Throw CD-n már érezni, hogy levonult a blues-hullám. Sematikus rock-ot játszik rajta. A koncerteken azért még komolyan vette magát, pl.  Secret Affair At Quattro (Japán) bootleg.

Carla Olson 2001-es lemezén, a Ring Of Truth-on feldolgozták az eredetileg a Stones „Goats Head Soup” lemezén található Winter-t. Mick Taylor mellett John Sebastian (Lovin’ Spoonful) és Barry Goldberg is játszott.

Budapesten is járt, Noel Redding-gel, Jimi Hendrix egykori basszusgitárosával és John Cochlan-nel a Status Quo dobosával léptek fel. Catfish Blues (14:14), Red House (11:23), Little Red Rooster (9:07), You Shook Me (8:49), I Wonder Why (9:01). (Little Red Rooster CD)

2003-ban jelent meg – limitált példányban –  a  Shadowman CD, nyom rajta egy dögös You Shook Me-t. (13:02) 

2009. március 13-án a svájci TV (SF2) 'Music Night' műsorában szerepelt. Március 28-án a Crossroads Fesztiválon lépett fel. A német TV Rockpalast műsorában is láthattuk.

Mick Taylor – írta: Murányi György, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/

2013. novemberében a new yorki Cutting Room-ban játszott Ron Wood-dal. Több standard rhythm and blues is eljátszottak – öregesen, csörömpölősen. (pl. Big Boss Man, Bright Lights, Big City, Baby, What You Want Me To Do)  

 

Végtelenül szimpatikus muzsikus és ember, akinek pályája során nem a pénz volt a legfontosabb.

Békés, alkalmazkodó, sokat elmond természetéről, hogy éveket húzott le John Mayall, Mick Jagger és Keith Richards mellett!!!! Ott tudta hagyni a Rolling Stones-t, amikor úgy érezte, hogy nem vállalható, amit csinálnak.

 

 

Napjainkban is igényes zenét játszik, persze ez azzal jár, hogy meg kell elégednie kisebb ismertséggel és elismertséggel.

 

A Blueseum című könyv Uriah Heep-ről, Rolling Stones-ról, Herbie Mann-ről és John Mayall-ról szóló részeiből összerakott írás.


Grafikai szerkesztés: P. Horváth Zsuzsi
 

 

Mick Taylor – írta: Murányi György, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/