Eurovízionálok – Esélylatolgatás – írta: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/

 
   

Eurovízionálok

Esélylatolgatás

 

 
Egy ideje már hozzászokhattunk, hogy ha itt az év eleje, akkor hamarosan kezdődik az Eurovíziós dalválogató. Az idei 30 versenydalt a 2013-asnál jóval nagyobb számú, összesen 435 db pályamunka közül válogatta ki az előszűrést végző zsűri. Érthető a hazai zenei világ fokozott érdeklődése, hiszen aki bejut a legjobb harmincba, bizonyos szempontból már nyertesnek számít, mert még ha nem is utazhat ki Koppenhágába, akkor is, akár több alkalommal a tévéképernyőre kerülve népszerűsítheti a dalát. Arról nem is beszélve, hogy 2014-ben feltehetően ezek lesznek a leggyakrabban szereplő dalok a kereskedelmi rádiók zenei palettáján.

 

Eurovízionálok – Esélylatolgatás – írta: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/


Nézegetem az idei mezőnyt. Az évről-évre visszaköszönő, elsősorban a különböző zenei tehetségkutatók által népszerűvé vált előadók mellett azért feltűnik pár kevésbé ismert, sőt néhány teljesen ismeretlen arc is. Sorra belehallgatok a számokba, a jobbakat többször is lejátszom. Hát, nem mondom, érnek meglepetések, kellemes és kellemetlen egyaránt.


Az első csalódás számomra Radics Gigi. Pedig korábban, amikor azon elmélkedtem, hogy 2014-ben ki is lehetne az, aki méltóképp képviselhetné hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon, Gigi volt az egyik jelöltem. Merthogy Isten adta tehetség, akinél az egzotikusan vonzó külső, gyönyörű, tiszta, erős hanggal párosul. De valahogy a dalválasztásai úgy érzem, nem igazán sikeresek. Tavaly ott volt az a plágium botrány, az idei dala (Catch Me) pedig igaz, hogy elég dinamikus, de az én ízlésemnek egy kissé idegborzoló a stílusa.

 

 

Tovább pörgetem, hallgatom a számokat. Keresem az igazit. Ki lehetne az? Talán Gájer Bálint? Esetleg Vastag Tamás? Kellemes, bársonyos hangok. A dalaik (Elmaradt pillanatok, Állj meg világ) itthon biztosan népszerűek lesznek, de nem annyira különlegesek, hogy ki lehetne velük tűnni a nemzetközi mezőnyben.  A Király testvérek? Az elmúlt években indultak már az ideinél (Everything, Running Out Of Time) jobb számmal is, és akkor sem nyertek. Bár azt meg kell hagyni, hogy Viktor dalának az akusztikus változata kifejezetten jóra sikeredett. Nekem jobban is tetszik, mint az eredeti versenydal. Egy igazi örömzenélés. Jó ötlet benne a szájdob alkalmazása. Kár, hogy nem ezzel az akusztikus verzióval szerepelt a Dal színpadán is. Ha így tett volna, még azon is elgondolkodnék, hogy talán Király Viktort kellene kiküldeni az Eurovízióra. Oláh Ibolya? Nem hiszem, hogy esélyes lenne. Nem igazán szeretem a stílusát (Egy percig sztár). A megasztáros berobbanása után egy nagyobb ívű karriert vártam volna tőle. Számomra ő egy be nem teljesült ígéret. Polyák Lilla? Régi motoros a szakmában. Szép arc, kiművelt hang, de nem tehetek róla, valami megmagyarázhatatlan módon mégsem szimpatikus (Karcolás).

 

 

 

A magyar nyelven előadott dalok közül Szabó Leslie "Hogy segíthetnék" című saját szerzeménye fogott meg a legjobban. Koppenhágába ugyan nem küldeném ki, mert szerintem ott nem értékelnék igazán, de bevettem a kedvenceim közé. Mondanivalója van, a dallama harmonikus, megnyugtató, számomra stílusában Zorán zenei világát idézi.


Kicsit mazsolázok a kevésbé ismert előadók dalai között is. Két meglepően jó darabra is bukkanok: az egyik Bogi „We all” című száma. Nagyon mai, nagyon jó hangulatú, vidám zene. A másik Marge (Batta Zsuzsanna) „Morning light”-ja, amelynek a refrénje már első hallásra belemászik a fülembe. Úgy gondolom, mindkét dal valahol elöl fog végezni a dalválasztó versenyben.

 

 

Tavaly először a Pál Dénes-Agárdi Szilvi páros mellett tettem le a voksomat, aztán később már Kállay Saundersnek szurkoltam. Hát, egyik sem jött be.  ByeAlex a Kedvesemmel felrúgva minden papírformát, simán, gond nélkül, a közönség szimpátiájától végig övezve nyerte meg a válogatót, és nem kis meglepetésre aztán Malmőben is az utóbbi évek legjobb magyar helyezését érte el. Talán ismét egy ilyenfajta számot kellene kiküldenünk az Eurovízióra? Van is egy dal az idei mezőnyben, ami számomra a Kedvesemre hajaz, a BülBüls „Minden mosoly” című dala. Egyszerű, fülbemászóan kedves a refrénje, könnyen megjegyzi az ember. De nem, talán mégse menjen a BülBüls. Kétszer egymás után, hasonló jellegű dallal indulni, azt hiszem, nem lenne szerencsés választás.

 

 <embed

Akkor lássuk csak a tavalyi kedvenceimet. Pál Dénes idén egyedül, vak partnernője nélkül szállt ringbe. A csillagszem, és a mély búgó hang a régi, a szám (Brave New World) slágergyanús. Nálam mindenesetre dobogós helyen áll.

 

 

Kállay Saunders András a 2013-as vidám, pörgős dal után stílust váltott, és egy komoly témához nyúlt. A számhoz (Running) videoklip is készült. A családon belüli erőszak elől menekülő gyermekek tűnnek fel a képkockákon.

 

<emb

 

A zene Kállay Saunderstől megszokott, és már el is várt módon igényes és színvonalas, bárhol megállná a helyét a világon. Ez a fiú már nagyon megérdemelné, hogy kijusson az Eurovízióra, évek óta mindent meg is tesz érte, de az élet nem mindig igazságos. Az én szubjektív listám első helyére sem az ő dala került.

 

Ha rajtam múlna, ebben az évben Joni (Tóth Johanna) képviselné Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon a „Waterfall” című számával. Ez az a nagyívű dal, amelyet többszöri meghallgatás után is a legjobbnak találok. Szerintem biztos nemzetközi sikerre van ítélve. De ki is ez a lány? Miért nem hallottam eddig semmit sem róla? Egy kicsit utánanéztem az Interneten:

 Eurovízionálok – Esélylatolgatás – írta: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/
Joni, azaz Tóth Johanna Svédországban nőtt fel, de anyai ágon erősen kötődik Balatonfüredhez.
Klasszikus zenét tanult, és képezte magát musical szakon is.
2012-óta csak zeneírással foglalkozik, előtte különböző hotelekben énekelt illetve utcazenészként megfordult Európa több városában is.
2013 októberében gyakornokként dolgozott a magyarországi Universal Music Hanglemezkiadónál. A kritikusok szerint az egyedi és különleges hangú énekes előtt nagy jövő állhat.”
(forrás: balatonfured.hu)


Tehát Svédország… akkor nem csak a finnek, hanem a svédek szimpátia szavazataira is számíthatnánk…

Száz szónak is egy a vége, nagyon erős az idei mezőny, talán erősebb, mint eddig bármikor. Esélylatolgatás ide, vagy oda, győzzön a legjobb, vagy legalábbis az, akit a szavazók és a zsűri a legjobbnak vélnek. Csak csendben reménykedem, hogy a végeredmény annak idején egybeesik majd az én választásommal.

 

Készült: 2014 januárjában
Grafika: P. Horváth Zsuzsi

Eurovízionálok – Esélylatolgatás – írta: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/