Tündérmese vízió – P. Horváth Zsuzsi jegyzete, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/

 

P. Horváth Zsuzsi:

Tündérmese vízió

 

 Tündérmese vízió – P. Horváth Zsuzsi jegyzete, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/

Eurovíziós Dalfesztivál. Tényleg, mi is ez az egész valójában? Szimplán csak a dalok nemzetközi versenye, vagy valami egészen más? Országimázs? Százmilliós nézőszámmal kecsegtető médiaüzleti vállalkozás? Politika? Azt hiszem, mindegyikben van valami igazság. 

 

 

Évek óta figyelemmel kísérem hazánk Eurovíziós szereplését. Rendszerint nagy-nagy várakozással, és sok-sok reménnyel vágunk bele a versenybe, ám a szavazáskor –főleg az utóbbi néhány évben- rendre azzal kell szembesülnünk, hogy Európa talán egyik legnépszerűtlenebb nemzete a magyar. És ezzel nem az országot képviselő előadókat szeretném leminősíteni, hiszen úgy gondolom, e tekintetben igazán nincs szégyenkeznivalónk, bőven megütjük a nemzetközi mezőny színvonalát. Ez alól nálam talán csak Ádok Zoli 2009-es produkciója képez kivételt, de például a Nox 2005-ös, Rúzsa Magdi 2007-es, Wolf Kati tavalyelőtti, és a Compact Disco tavalyi száma szerintem világszínvonalú volt.

 Tündérmese vízió – P. Horváth Zsuzsi jegyzete, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/

 

Eddigi tapasztalataim szerint az Eurovíziós Dalfesztivál egy olyan nagyszabású össznépi játék, amelyben az egymással szomszédos országok, köztük az ilyen-olyan utódállamokkal - sokszor függetlenül az induló dalok milyenségétől -, cinkosan összekacsintva, módszeresen körbeszavazzák egymást. Egyfajta „Rád adom a voksomat, de cserében te is adj nekünk jó magas pontszámot!” típusú show műsornak lehetünk a részesei évről-évre. Ebben a játékban Magyarország manapság - Európa ügyeletes páriájaként - úgy tűnik, szinte már csak a finnek rendíthetetlen szimpátiájára számíthat. Már-már olyan érzése van az embernek, hogy mindegy is, hogy mennyire jó, vagy nem jó az induló dal, mert alapvetően - bár elvileg egy dalversenyről van szó - nem ez dönti el a helyezést.

 

Tündérmese vízió – P. Horváth Zsuzsi jegyzete, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/
Tényleg ennyire összeférhetetlen, ilyen kevéssé szerethető nép lennénk? Ha az okokat egyszer úgy igazán elkezdenénk boncolgatni, akkor az bizony igen messzire vezetne… De azért talán érdemes lenne nem csupán másokban keresni a hibát. Egy kicsit magunkba is tekinthetnénk, és elgondolkodhatnánk azon is, hogy vajon mi magyarok milyen képet mutatunk magunkról kifelé, a nagyvilág felé.

 

Persze a szűkösen mért sikerek (Bayer Friderika egykori 4. helyezése, és Rúzsa Magdi a legjobb dalszerzőnek járó szakmai díja),  és a 2008 óta bőven adagolt kudarcok ellenére továbbra sem adjuk fel. Ismét beindult a gépezet, ezerrel folyik a válogatás, hogy 2013-ban melyik dal képviselje az országot a nemzetek közötti versenyben. Az Interneten már most is elérhető az a 30 szerzemény, amelyik esélyt kapott a malmői kijutásra.

 

Meghallgatva az idei felhozatalt, véleményem szerint a nemzeti döntő első helyére két dal pályázhat a legnagyobb eséllyel: a „Szíveddel láss” Agárdi Szilvi és Pál Dénes, és az „Úgy fáj / Over you” Radics Gigi előadásában. Nálam - és úgy hiszem, ezzel nem vagyok egyedül - Pál Dénesék felé hajlik a mérleg nyelve. Néhány hete a The Voice harmadik adásában ugyanis egy váratlan, különleges varázslat született. Dénes és Szilvi párbajdala küzdelem helyett valami egészen mássá, egy szívbemarkoló, a lélek legtitkosabb húrjait megpendítő csodává lényegült át. Ez a csoda aztán Dénest egészen a Magyarország hangja cím elnyeréséig repítette, és ez a lendület még mindig tart. Reménytelenül romantikus nemzet lévén szeretünk, szeretnénk hinni a mi kis magyar tündérmesénkben: A legkisebb, csillagszemű, bársonyhangú fiú elindul Miskolcról, találkozik egy bájos, aranytorkú vak lánnyal, és ketten kéz a kézben meghódítják, két vállra fektetik Európát. A mesében tényleg így is lenne, de persze az már más kérdés, hogy mi történik majd a valóságban…

 

Tündérmese vízió – P. Horváth Zsuzsi jegyzete, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/
Az a baj, hogy magát a versenydalt már nem igazán tudom objektíven megítélni, hiszen ismerem a hozzákapcsolódó mesét, az előadók történetét. Nem tudom, hogy milyen lehet egy kívülálló fülével meghallgatni. Valóban olyan jó ez a szám, vagy csak a tündérmese hatása alatt érzem annak? Hát, előbb-utóbb mindenképp megtudjuk… Ha beválik a jóslatom, és  tényleg ez a két fiatal képviseli idén az országot, akkor azért úgy érzem, nyugodt szívvel rábízhatjuk magunkat a nemzetközi médiára, hiszen egy jó háttér sztori ugyebár minden pénzt megér. Sokat lehet róla beszélni, mert egy vélt megindító szerelmi történet (még akkor is, ha a valóságban feltehetően csupán barátságról van szó), mindig hálás téma az újságírók és a riporterek számára.

 

És hogy tovább vizionáljunk, játsszunk el a gondolattal, hogy mi lenne, ha valami csoda folytán ebben az évben Magyarország nyerné meg a versenyt, és ezzel együtt a jövő évi döntő rendezésének a jogát. Áldás lenne ez, vagy átok? Fel tudnánk nőni a feladathoz? Képesek lennénk megrendezni egy ilyen nagyszabású eseményt, és az ország javára fordítani a ránk irányuló nemzetközi figyelmet? Az eddigi tapasztalatok sajnos nem ezt mutatják. Bizonyára mindenki emlékszik még a 2006-os Úszó-EB-re, ahol szinte az utolsó utáni pillanatig kérdéses volt, hogy befejeződik-e a kitűzött határidőre a Margit-szigeten az építkezés. Vagy idézzük fel 2010-ből a Pécs Európa Kulturális Fővárosa projektet, ahol a beruházások jelentős része csak addigra készült el, amikorra már épp befejeződött a kulturális év. Találkoztam olyan véleménnyel is, amely szerint nem is olyan nagy baj, ha sohasem szerezzük meg az első helyezést az Eurovízión, mert nagy valószínűséggel úgyis csak számottevő ráfizetéssel tudnánk kikerülni a rendező házigazda-ország pozícióból

 

Mégis, csak azért is, az örök csodavárás valahol ott mélyen, kiirthatatlanul bennünk van. Talán majd most… Talán ennek a két fiatalnak sikerül… Talán egyszer kivételesen, valóra válik egy tündérmese.

Készült: 2013 februárjában
Grafika: P. Horváth Zsuzsi

 

Kiegészítés - már a hazai válogató eredményhirdetése után:
Hát, adtunk egy fricskát az Eurovíziónak... Megdőlt minden papírforma. Ki tudja ByeAlex, talán a furaságával, az Eurovízió egész szellemiségével szembenő, polgárpukkasztó másságával ki tud majd tűnni a mezőnyből. Most fel van adva neki a lecke az angol szöveggel. A magyar szöveg igazán szépre, költőire sikeredett (sokszor rajtakapom magam, hogy nap közben csak úgy dúdolgatom), kíváncsi vagyok, hogy angolul is megállja-e majd a helyét. Egyébként a legvégén aztán Kállay Saunders Andrásnak szurkoltam, mert angolul nagyon jó a dala, de így sem vagyok boldogtalan, ez így is jó nekem. Sok sikert Kedvesem!
 

Tündérmese vízió – P. Horváth Zsuzsi jegyzete, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/