ÖTVENKILENCEDIK BÁNYÁSZNAP TATABÁNYÁN

 

Interjúk Vasas Mihállyal a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezete Tatabányai Szövetség elnökével

 

 

 

Tatabányai eocén bányászok címmel 2004-ben jelent meg a könyvem az utolsó tatabányai bánya bezárásáról. Ebben a kötetben található interjú Vasas Mihállyal a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezet Tatabányai Szövetség elnökével. Ennek a beszélgetésnek egy rövidített változatát közlöm. 2009-ben a Bányásznap előtt újra felkerestem Vasas Mihályt, és arról beszélgettünk, hogy mi történt a bányabezárás után, hogyan őrzik Tatabányán a bányászhagyományokat, és hogyan ünneplik az 59. Bányásznapot.

 

 

 

ÉRDEKVÉDŐ ÉS KULTURÁLIS TANÁCSNOK

 

 

2002. február 22-én meghalt Schalkhammer Antal, a bányászszakszervezet elnöke. A BDSZ rendkívüli kongresszust hívott össze, hogy többek között megválassza az új elnököt. A jelöltek között volt Vasas Mihály a BDSZ Tatabányai Szövetség elnöke. Vele készítettem egy kolumnás. interjút -„Harminckét év a BDSZ vezetésében” címmel –, mint jelölttel a Bányamunkás 2002. májusi számában. Ebből idézek részleteket:„– Közös első találkozási pontunk a MÜM 311. számú Ipari Tanuló Intézet volt Tatán – mondom Vasas Mihálynak. – 1961-től 1964-ig egy vájártanuló iskolában tanultuk a vájár szakmát, te egy évvel előbb kezdted – válaszolja a BDSZ Tatabányai Szövetség elnöke (…) A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajakon születtem (…) A faluból a barátaim rábeszéltek, hogy együtt menjünk el vájártanulónak, mert ott teljes ellátást, ösztöndíjat, egyenruhát is adtak. Tizenöten indultunk el a faluból és csak én maradtam bányász. Megszerettem a bányászszakmát, és Tatabányán telepedtem le, mint vájár. (…) A bányamunka minden területén dolgoztam, az elővájástól a fenntartásokon át a frontokig, szerelőbrigádban, iszapoláson és a külszínen is, a mérnökségen. (…) A tatabányai Bányaipari Technikum levelező tagozatán 1970-ben bányatechnikusi oklevelet szereztem. (…) 1961-től folyamatosan a mai napig Tatabányán a Szénbányáknál – és annak különböző nevű jogutódainál – dolgozom. (…) Aknaüzemi, majd bányaüzemi szakszervezeti titkár voltam. 1978-tól a Tatabányai Szénbányák Vállalat Szakszervezeti Bizottságának tagjaként a szociálpolitikai és társadalombiztosítási feladatokkal foglalkoztam, később munkavédelemmel, szervezetpolitikával, panaszügyekkel, stb. 1989-ben választottak meg VSZB titkárnak, majd 1993-tól a jogutód BDSZ Tatabányai Szövetség elnökének, amelynek jelenleg is az elnöke vagyok (…)”

Tatabányán a bányászszakszervezet székházában beszélgetek Vasas Mihállyal a BDSZ Tatabányai Szövetség elnökével az irodájában. Ha az ablakon kinézek, akkor láthatom a Vértanúk terét, a Nagyirodát – a volt vállalati központot – és a Bányamentő Állomást. Ezeket mind eladták, az épületekben már idegen cégek vannak. Egyedül a bányászszakszervezet tartotta meg a székházát.

– 1993-ig a Tatabányai Bányák Vállalat Szakszervezeti Szövetségeként működtünk – mondja Vasas Mihály – ezt követően átalakítottuk a szövetségünket BDSZ Tatabányai Szövetséggé.

Vasas Mihály 

– Miért?

– Mert külső alapszervek is tartoztak a szövetséghez, például a volt Központi Műhely önálló kft lett ASG néven, de az ottani szakszervezet maradt a bányászszakszervezeten belül. Ide tartozik még a vízbányászat, a balatongyöröki Hotel Aranyhíd Panoráma Kft. alapszervezete, a Bányaipari Technikum, a Bányakapitányság, a Sport Kft., stb. és természetes, hogy ebbe beletartozik a Mányi Bányaüzem, a Tataszén és a Külüzem szakszervezete is. A VÉRT-en belül van még egy villamos szolgáltatói alapszervezetünk és egy olyan alapszervezetünk is, aki összefogja a bányamentőket és a bányaközpontban lévőket. A VÉRT központban van egy gazdasági igazgatóság és azon belül egy BDSZ tatabányai alapszervezet. Vagyis jelenleg hat alapszervezetünk tartozik a VÉRT-hez hétszáz taggal.

 

– Úgy tűnik ez évben bezár a Mányi Bányaüzem, ami maga után vonja a Tataszén Kft. és a Külüzem megszűnését is.

– Azt szerettük volna, hogy a Mányi Bányaüzem legalább a 2004-es évben még végig tudott volna működni. Arról tájékoztatattak a bányaüzem vezetői, hogy ha nem is 2004. végéig, de legalább az első félévben a szénvagyon még biztosítaná a bánya működését.

(…)

 

– A Bányaüzemben a bizonytalanság legfőbb oka, hogy csak júliusban tudják meg az emberek, hogy mi lesz velük.

– Azt szerettük volna, ha már most megmondta volna a bányaigazgatóság, hogy a Márkushegyi Bányaüzemben hány főt tudnak alkalmazni a Mányi Bányától és milyen szakmákban. Ez után tudnánk csak dönteni arról, hogy a többiek közül ki megy nyugdíjba, és kinek kell munkahelyet keresnie.

(…)

 

– A BDSZ Tatabányai Szövetséget hogyan érinti a bányabezárás?

– Fontos dolog, hogy mennyi aktív szakszervezeti tagunk marad a VÉRT-nél. Van 13000 bányász nyugdíjas, akikkel való foglalkozást örökölte a VÉRT. Bezár a Mányi Bányaüzem, de ettől függetlenül a nyugdíjasokkal foglalkozni kell. A bányász nyugdíjas alapszervezetek továbbra is megmaradnak, akiknek az ügyes-bajos dolgait rendezni kell. Három nyugdíjasházunk van, amelyeknek a további működését is biztosítani kell, ugyanúgy, mint a szakszervezeti székháznak. A nyugdíjasok üdültetését, támogatását is meg kell oldani. Mindezekről még tárgyalnunk kell a VÉRT vezetésével.

Mány I. - Fotó: Fehér jános

– A BDSZ Tatabányai Szövetsége bánya nélkül nehéz helyzetbe kerül.

– Ez igaz, de látok kiutat a biztos működésre, mindehhez viszont a VÉRT együttműködése kell.

 

– Ez a leépítés azért már előre látható volt?

– Létrehoztunk egy alapítványt a „Bányász Nyugdíjasok Segélyezésére”, aminek a törzstőkéje már eléri a 12 millió forintot. Ebből eddig meg tudtuk oldani az évenkénti segélyezést. Reméljük, hogy a VÉRT ezt az alapítványt továbbra is támogatja. Ezen kívül van még a Bányász Fúvószenekari Alapítvány, ami a fúvószenekar működését biztosítja. Három alapítvány van még, ami a bányász hagyományok ápolására jött létre: a Bányász Hagyományok Alapítványa, a Bányászati Múzeum Alapítvány és van egy Szent Borbála Alapítvány. A jövőben az az elképzelésünk, hogy ezt a három alapítványt összevonnánk. Ezeket az alapítványokat nem a szakszervezet, hanem még a Tatabányai Szénbányák hozta létre.

 

– Ebben az évben megszűnik a mányi bánya és vele együtt a tatabányai bányászkodás. A bányász hagyományokat hogyan ápoljátok?

– Mivel Tatabánya önkormányzatának képviselője is vagyok, ezért el tudom mondani, hogy a polgármester úr felvetette egy értekezleten, hogy szeretne létrehozni a bányász hagyományok ápolására egy rangos tisztséget. Úgy gondolja a polgármester úr, hogy Tatabányán a bányász hagyományokat tovább kell vinni, és ápolni kell, erről az oldalról kell felépíteni a város imázsát, ezért ezt rangján kell kezelni

 

– Ez egy igen pozitív szemléletváltozást tükröz – a korábbihoz képest – úgy az önkormányzatnál, mint a polgármesternél!

– A polgármester úr most másképpen viszonyul a bányász hagyományokhoz, mint a rendszerváltás után. Érzi, hogy a városnak szüksége van a bányász hagyományok őrzésére. Ezért támogatja az ilyen jellegű kezdeményezéseket és rendezvényeket. Ezt talán azért is teszi, mivel a bányászat már a vége felé jár. Idáig bizonyára befolyásolta a szemléletét a bányászat által okozott környezetvédelmi kár.

 

– Az önkormányzat nyilván anyagiakkal is támogatja a bányász hagyományok ápolását.

– Kulturális tanácsnokként azt mondtam, hogy az nem lehet, hogy Tatabányának, mint megyei jogú városnak ne legyen igazi városi ünnepségsorozata. Ebben az évben befejeződik a bányászkodás. A Bányásznapot továbbra is meg kellene valakinek rendezni. Ezt viszont csak Tatabánya város teheti meg. Erre született egy olyan javaslat, hogy a „Tatabányai napok”-at augusztus 20-án kezdenénk, és ezt a rendezvénysorozatot a Bányásznappal fejeznénk be. Ebben az időben ez országosan is kiemelt eseménysorozat lenne.

 

– Mire gondolsz?

– A Tatabányai Múzeum Szabadtéri Bányászati Múzeumában ezen időszakban szombaton és vasárnap jelmezes tárlatlátogatást szervezünk. A látogatókat bányász egyenruhás emberek fogadják az Ipari Skanzenben. Az ott lévő hatajtós házakban korabeli ruhákba beöltözött nénikék lennének. A mesterek utcájában is korabeli öltözetekben fogadják a vendégeket. Ehhez hasonló programokat szeretnénk szervezni. Kitalálták már, hogy az idén csilletoló versenyt fogunk rendezni Tatabányán. Ha ez jól sikerül, akkor jövőre megyei szinten szervezünk versenyt, majd pedig országosat.

 

– Ezek szerint a Bányásznap továbbra is meg fog maradni?

– Ez már a város költségvetésében is szerepel a „Tatabányai napok” ünnepségsorozatában. Ebben az évben a Bányásznap tiszteletére a Vértanúk terét is korszerűsítjük, átépítjük. Egy szép parkot hozunk létre, ami méltó a tatabányai bányászkodáshoz. Erre a város költségvetésében már 6 millió forint be van tervezve. Reményeink szerint a tatabányai térség utolsó bányájának – és egyben a szénmedence – bezárása alkalmából szeretnénk, ha a Központi Bányásznap 2003-ban Tatabányán lenne.

 

(Részlet Ladányi András 2004-ben megjelent „Tatabányai eocén bányászok” című könyvéből)

 

Mány II. - Fotó: Fehér jános

 

 

ÖT ÉVVEL KÉSŐBB, 2009-BEN

 

 

Vasas Mihállyal, a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezete Tatabányai Szövetség elnökével, és Tatai Tibor fotóművésszel találkozunk Tatabányán, a Vértanúk terén. Onnan indulunk a Bányász Kegyeleti Emlékűmhöz és végül Bánhidán, a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezete Tatabányai Szövetség családi házból átalakított székházában, beszélgetünk Vasas Mihállyal.

 

– 2004. április 9-én a Mányi Bányaüzem végleg befejezte a termelést és megtörtént a bányabezárás – mondja Vasas Mihály. A befejezéskor kilencszáz ember dolgozott a bányánál.

 

– Mi történt velük?

– A bányaüzemben dolgozók nagyobbik része a kollektív szerződésben rögzített tisztességes végkielégítéssel távozott. Akik alkalmasak voltak a bányásznyugdíjra vagy rokkantsági nyugdíjra, azok nyugdíjba kerültek. A Márkushegyi Bányaüzembe 230 bányász ment át. Nehéz volt a beilleszkedés, de végül is befogadták a tatabányai bányászokat. Akik elérik a 25 évet vagy az ötezer műszakot folyamatosan, elmennek nyugdíjba. 1995-ben a bányászszakszervezet a Villamos Szakszervezettel közösen kötött szerződést a privatizációs szervezettel, arról, hogy a bányák privatizációjából befolyt összeg 5 százalékából – 9-10 milliárd forint – Önsegélyező Pénztárt hoznak létre. Ebből a pénzből - a ledolgozott évek alapján- a munka nélkül maradt bányászok 200-700 ezer forintig kaphattak támogatást. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy akik elveszítették a munkájukat, némi támogatást kapjanak. Ebből az összegből Tatabányán 890 fő részesült 539 millió forint támogatásban.

 

– Sokan kerültek utcára?

– Mindenki talált magának munkát. Hozzám senki nem jött azzal, hogy nincs munkája.

 

– A Mányi Bánya bezárásával megszűnt a tatabányai szénbányászat?

– 2004. áprilisában zártuk be a bányát és 2004. szeptemberében – Bányásznapkor – tartottuk a szénmedence bezárását, mert nem csak a Mányi Bányát, hanem azzal együtt a tatai szénmedencét is bezártuk. Ezzel az aktussal a tatai 110 éves bányászat fejeződött be.

 

– Mi lett a bányászszakszervezettel?

– A BDSZ Tatabányai Szövetsége továbbra is működik. Jelenleg tíz alapszervezetünk van, amiből öt nyugdíjas, és öt kis létszámú aktív szervezet. A régi üzemeinkből hozzánk tartozik az ASG, a Víztermelő Bányaüzem, a balatongyöröki üdülő személyzete, Sport Kft-ben egy kis létszám és a VÉRT-ben van még egy kis alapszervezetünk. Összesen 1500 szakszervezeti tagunk van, amiből 150 az aktív dolgozó, a többi nyugdíjas.

Az Önsegélyző Pénztárból, ahogy mondtam 890-en, kaptak támogatást, és sajnos csak tízen tartották meg a szakszervezeti tagságukat. Ez fáj, mert mi a bányászszakszervezet harcoltuk ki nekik azt, hogy 25 év vagy ötezer műszak ledolgozása után jó bányásznyugdíjat kapjanak, és emellé még nem is kevés támogatást. Ezek után sajnálják azt a 100 vagy 200 forintos tagdíjat.

 

 

– A befizetett tagdíjon kívül milyen anyagi lehetőségei vannak a szakszervezetnek?

– Két alapítványt hoztunk létre. Amikor a volt „Zsdanov” művelődési házat eladta a bánya, a szakszervezet akkor hozta létre a „Bányász Nyugdíjasok Segélyezésére Alapítványt”. Csak úgy járultunk hozzá a művelődési ház eladásához 1991-ben, ha a befolyt pénzből olyan alapítványt hozunk létre, ami a nyugdíjasokat tudja támogatni. Ennek az alapítványnak jelenleg 10 millió forint feletti törzstőkéje van. Az alapítvány Kuratóriuma évente két alkalommal – Bányásznapkor és Karácsonykor – tud ebből támogatást adni a rászoruló nyugdíjasoknak. Ezek tulajdonképpen segélyek, amelyek nemcsak a bányászszakszervezet tagjainak adhatók. Azok is kapnak ebből a pénzből, akik nem szakszervezeti tagok, de a Szénbányától mentek el nyugdíjba.

A másik alapítványunk, pedig a Bányász Hagyományok Alapítványa. Ezt magánszemélyek, és a bányászszakszervezet alapította.

 

– Úgy tudom, hogy működik még egy Schalkhammer Alapítvány is.

– Amikor Schalkhammer Antal a BDSZ elnöke meghalt, sokat gondolkodtunk testületi üléseken, hogy mivel emlékezzünk rá. Schalkhammer Antal támogatta az iskolákat, óvodákat és a kultúrát is a városban. Így született meg az ötlet, hogy hozzunk létre egy olyan alapítványt, amiből a tehetséges, rászoruló bányász gyerekeknek adjunk a továbbtanuláshoz – elsősorban felsőoktatási intézményekbe – anyagi támogatást. Öt éve működik az alapítvány és idáig ebből 230 főnek tudtunk adni egyszeri támogatást.

 

– A szénbánya vállalatnak voltak sport és kulturális létesítményei. Mi történt ezekkel az intézményekkel?

– A Jászai Mari Színházat és a sportlétesítményt a bánya térítésmentesen átadta a városnak. A színházat most újították fel 4 milliárd forintból. A Sportcsarnok is most került felújításra. A strand is a bányáé volt, amit szintén átadott a városnak, ez is most épült át. A Gőzfürdő átkerült a Megyei Kórházhoz.

 

– Ahogy látom, elvesztették a bányász jellegüket ezek az intézmények és ez még a nevükben sem maradt fenn.

– A Kertvárosban lévő a Bányász Művelődési Ház tartotta meg a bányász nevet, de az intézmény szintén a város tulajdonába került. Működik még önállóan a Bányász Fúvószenekar, mint Bányász Fúvószenekari Alapítvány – a tulajdonunkban lévő teljes felszerelést, a hangszereket és az egyenruhákat az alapítványnak adtuk –, aminek a működését a bányászszakszervezet és a Bányász Hagyományok Alapítványa támogatja. Ebben az évben, a támogatásba a város is beszállt 5-600 ezer forinttal. Minden bányász jellegű rendezvényen szerepelnek. A Bányász Szimfonikus zenekar is tovább működik, de már, mint Tatabánya Városi Szimfonikus zenekar. Továbbra is Bányász Képzőművészeti Szakkörként működik a képzőművészeti szakkör. Bányász jellegében még megmaradt a Bányász Táncegyüttes is. Végül, de nem utolsó sorban működik egy ragyogó együttesünk a Bányász Rozmaringos Egylet. Bányász dalokat gyűjtenek és énekelnek. Több CD-t, DVD-t és kazettát is megjelentettek már. Sokat szerepelnek nemcsak a városban, hanem a városon kívül is.

 

– Hatalmas nagy könyvállománnyal Bányász Körzeti Könyvtár is működött.

– A könyvtár szintén a városhoz került. A könyv állománya a bányászszakszervezet tulajdona volt, de ennek nagy része nem kellett a városnak, ezért a könyveket szétosztottuk az iskolák között. A Városi Könyvtár a Jászai Mari Színház épületében működik majd.

 

– Tatabánya nevében benne van a bánya szó, de már nincs bányászat. A város őrzi a 110 éves bányász múltját?

– Én 2002-től 2006-ig Tatabánya Megyei Jogú Város Képviselőtestülete tagjaként, és mint kulturális tanácsnok, próbáltam a bányász hagyományokat megőriztetni a várossal. Ez is közrejátszott abban, hogy a város a Bányásznapot a saját ünnepévé nyilvánította. Így a város a legnagyobb ünnepe a háromnapos Bányásznap. A rendezvénysorozat költségeinek kétharmadát a város finanszírozza. Így lehetőség nyílt arra, hogy annak ellenére, hogy nincs bányászkodás a városban, a Bányásznapok továbbra is fennmaradnak. A város alapított egy díjat a „Bányász Hagyományokért”, amit pályázat útján az a személy kaphat meg Bányásznapkor, aki a bányász hagyományokért a legtöbbet tesz. 2008-ban Csiszár Istvánt tüntették ki ezzel a díjjal. A Mártírok terét – ahol a bányász emlékmű áll – a város 17 millió forintért rendbe hozta. A Kő-hegy tetején lévő kilátó – ami a Vadorzói aknatorony volt – felújítására több mint 20 millió forintot költött a város. Ezen kívül minden évben, Borbála napján – december 4-én – tartja a város önkormányzata az ünnepi ülését. Ekkor bányász egyenruhába öltözött bányászok bányászlámpákkal vonulnak fel, és itt kerül átadásra a Díszpolgári cím, valamint az Ezüst Turul-díj.

Vasas Mihály - Fotó Tatai Tibor  

 

 

 

BÁNYÁSZNAP 2009.

 

 

– A 2009-es Bányásznapot Tatabányán ki rendezi?

– A Bányásznapokat mindig a bányászszakszervezet rendezte. Egy operatív bizottság szervezi és irányítja a szervezést. Ennek az operatív bizottságnak évtizedek óta én vagyok a vezetője. Általában háromnapos bányásznapi rendezvénysorozatot szervezünk, de az idén ez négy napos lesz.

 

– Miért?

– A 2009-es Központi Bányásznapot Tatabányán tartjuk a felújított Népházban, a Jászai Mari Színházban. Ezzel a rendezvénnyel avatjuk fel a színházat. 2009. szeptember 3-án csütörtökön 11 órakor lesz a központi bányásznapi ünnepség. Az ország minden részéről 250-300 vendéget várunk. Mi a rendezvény körülményeit, feltételeit biztosítjuk, a tartalmi részt, pedig a két rendező szerv, a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezete és a Magyar Bányászati Szövetség.

 

– Tatabányán – ahol már nincs bányászat – milyen célja van a Bányásznapnak?

– A tatabányai Bányásznapnak egyik fő célkitűzése a bányász hagyományok ápolása. Ez a kegyeleti részből és a most megrendezésre kerülő 32. Országos Bányásznapi Vásárból áll.

Pénteken – szeptember 4-én – tartjuk már hatodik éve a Bányász Villamos Napokat. Délután bányász egyenruhában buszba ülünk a Bányász Fúvószenekarral, és körbe járjuk a temetőket és minden bányaszerencsétlenségben elhunyt bányászok emlékművét megkoszorúzunk. 16 órakor a Vértanuk terén tartjuk a központi koszorúzást.

Mivel a Bányásznap a város ünnepe, ezért a testvérvárosok – Németországból, Lengyelországból és Székelyudvarhelyről – delegációit is erre az alkalomra hívják meg. Ők is koszorúznak az emlékműnél. A delegációk részére, este a Jászai Mari Színházban gálaműsort szervezünk.

Szombaton – szeptember 5-én – lesznek az üzemi ünnepségek. Az ÉVD Zrt. Víztermelő Bányaüzem Felsőgallán tartja az ünnepséget, míg a Carbonex Kft. a Felsőgallai Szénosztályozónál.

A 32. Országos Bányásznapi Vásárt 10 órakor nyitjuk meg, és onnantól nonstopban megy a műsor.

Újdonság az, hogy 12.30-kor a „Tilos az A” webmagazin tábláját avatjuk a Május 1 parkban.

Az is hagyomány, hogy minden Bányásznap szombatján felvonulást tartunk és a Bányász Kegyeleti Emlékműtől a Tatabányai Múzeum Szabadtéri Bányászati Múzeuma - Ipari Skanzenbe vonulunk, ahol bányásztalálkozót rendezünk. A múzeumban jelmezes tárlatlátogatás szervezünk. A színpadon folyamatosan mennek a műsorok.

Kulturális rendezvények sora zajlik a két nap alatt. Kétharmad részben helyi művészek lépnek fel, és egyharmadban, pedig vendégművészek.

Vasárnap – szeptember 6-án –14 órakor Csilletoló versenyt szervezünk. Ezután természetesen a vásár tovább folytatódik. Végül, este Szalamander felvonulás lesz. A menet a Polgármesteri Hivataltól indul este fél kilenckor bányászegyenruhában, égő bányászlámpákkal – a város Lengyelországból vásárolt 100 db lámpát –, fáklyákkal a Szent Borbála térig és ezután kezdődik el a tűzijáték. Ezzel ér véget a tatabányai 59. Bányásznap.

 

Ladányi András

...“TATABÁNYA LEGNAGYOBB ÜNNEPE A BÁNYÁSZNAP”

      interjú Vasas Mihállyal

      a BDSZ Tatabányai Szövetségének elnökével