Manapság egyre több teret hódítanak kis hazánkban is a külföldről (alapvetően nyugatról, USA-ból) adoptált szokások, éttermek, elnevezések, és a sportok is. A piros-sárga gyorséttermet már mindenki megszokta, a “shoppingolni” kifejezést is éppúgy, mint a “shop”-okat. Amit kevesen tudnak, hogy Magyarországon mind a baseball, mind az amerikai football is elterjedőben van. Én most ez utóbbiról szeretnék írni, területi apropóból is.

Először is szögezzük le, hogy az amerikai football nem egyenlő a
rögbivel. A két játék szabályrendszere teljesen más, a rögbi egy folyamatos játékmenetet mutat szinte végig az egész mérkőzésen, míg az amerikai
football a külső szemlélő a következőképpen látja (általában): “nagydarab agresszív állatok egymásnak mennek, 10-20 másodpercig történik valami a pályán, majd a labdás embert beledöngölik a földbe és utána fél percig áll a játék és minden kezdődik elölről”. És persze tegyük hozzá, hogy a lányokat, (a cheerleadereket) is észrevesszük. Legalábbis mi férfiak.

Ezzel szemben ez a játék nem erről szól. Most biztosan sokan fognak nevetni és hitetlenkedni, de azt kell, hogy mondjam, az amerikai football annyira összetett játék, mint a sakk. És valójában nem is más, mint élő bábukkal (játékosok) játszott sakkjátszma. Csak kicsit több testmozgás szükségeltetik hozzá a bábuktól, és kicsit más hozzáállás az edzőktől.

Na de térjünk rá a játékra. Az amerikai football területfoglaló játék. Ami annyit tesz, hogy a támadó csapat szeretne területet foglalni a pályából, a védő csapat pedig megakadályozni ezt. Alapvetően (szabálytalanságok nélkül számítva) 10 yardot (1 yard ~ 93 cm) kell a támadó csapatnak előre haladnia maximum 4 próbálkozásból (ezeket hívjuk try-nak, down-nak vagy play-nek). Ha ez nem sikerült, akkor az ellenfél támadócsapat próbálkozhat. A touchdown fogalmát mindenki ismeri, ez jelenti azt, hogy a labda bekerül az ellenfél célterületére, vagyis a teljes pályát sikerült elfoglalnia a támadócsapatnak, ez 6 pontot ér. Létezik még az úgynevezett field goal is, amikor bár nem jutnak 10 yard-ot előre 3 próbálkozásból, de 4. próbálkozásra inkább a 3 pontos rúgást választják. A támadó csapat nagyjából ennyiféleképpen tud pontot szerezni. A védőcsapat tud csinálni úgynevezett safety-t (2 pontot ér), amikor az ellenfél labdás játékosát a saját célterületén döngöli a földbe.

 Nagyvonalakban ennyi a leírása a játéknak. A szabályrendszerről nem írok sokat, mivel az egy 160 oldalas könyvet tesz ki, nem hiszem, hogy érdeklődésre tartana számot, ha konkrétan boncolgatni kezdenénk, de természetesen, ha valakit érdekel, akkor keressen meg, esetleg a fórumban hagyjon üzenetet, és akkor beszélhetünk erről bővebben. 

Ha esetleg valakinek felkeltette a figyelmét ez a tényleg nagyon rövid bemutató a sportról, akkor további ismerkedési lehetősége is van rá:

- Magyar sportcsatornákon a hétvégén és hétköznap is adnak amerikai football mérkőzéseket

- Interneten tudom ajánlani a http://www.kickoff.hu oldalt. Magyar szerkesztésű, naprakész hírekkel mind a hazai, mind az amerikai bajnokságokkal kapcsolatban. És egy sokkal bővebb leírás is található a játékról.

 Annyit mindenképpen elmondanék, hogy ez nem Amerika és nem profi osztály. Tehát a játékosok mérete nem ugyanaz, mint a TV-ben látható amerikai mérkőzéseken. Itthon igazából 60 kg-os játékos is lehet nagyon jó játékos, ugyanúgy, mint a 160 kg-os is. És persze a felszerelés is sokat “dob” a látszaton. És bár alapvetően agresszívnek tűnik a játék, nem véletlen, hogy annyi védőfelszerelést aggatnak a játékosokra. Jómagam 110 kg vagyok, elég sokszor sikerül 60-90 kg-os játékosokkal ütköznöm, de egy esetet leszámítva még se más, se én nem sérültem még meg.

Két alapszabály van:

1. - aki fél, vegye le a felszerelését és üljön fel a lelátóra.

2. - 120%-on kell pörögni.


Könnyű belátni, hogy aki fél, görcsöl, nem a maximumot nyújtja, rossz testtartást vesz fel, és saját maga okozza a saját sérülését ezzel.

 Ja és, hogy mi miatt érdemes nézni, ne adj isten játszani ezt a sportot? Az ember egy idő után ráérez arra, hogy ez nem csak nagydarab emberek ütközése, hanem annál sokkal több, igazi agymunka is egyben, hogy nem csak a látványos elkapások és ütközések adják a show-t, hanem maga a játék, a körítés, a hangulat (60-100 ezer ember a helyszínen… ez mindent elmond).

 És ha már szóba hoztam az írásom elején a területi apropót, akkor egy kis reklám talán belefér: Tatán működik egy lelkes kis csapat, akik elhatározták, hogy ezt a sportot a megyében is meghonosítják. Idestova körülbelül 2 éve léteznek, folyamatosan várnak új érdeklődőket, akik szeretnék kipróbálni magukat egy férfias sportban. A nevük Tata Mustangs, bár a csapat fele tatabányai lakos, illetve vannak oroszlányi és környei játékosok is. Jómagam, bár Bajon lakom, az idei évtől már nem náluk játszom, hanem Budapesten, de ha valaki megpróbálja ezt a sportot, akkor a szombati edzéseken velem is találkozhat edzőként.

Amerikai football
Start lap - Amerikai football Startlap - Amerikai football
Kattints ide, ha szeretnéd bezárni!Kattints a nyílra,
ha szeretnéd bezárni!
EAGLES logó
EAGLES Amerikai Futball Team

TOBORZÓ

 

Az Eagles amerikai Futball csapat felvételt hirdet soraiba.

Itt a lehetőség, hogy te is csatlakozz hozzánk!
Cím:  1097 Budapest, Könyves Kálmán Krt. 28  (Siketek Sportpálya)
Időpont: 2009. Június. 21.    17:00 – 19:00  
Regisztráció: 15:00 órától.
Tapasztalt, illetve kezdő játékosok egyaránt jelentkezhetnek!

Jelentkezés: (www.htw.hu)

- Jelentkezési lap kitöltésével, és annak visszaküldésével történik a regisztráció.
(A toborzó napján, a helyszínen is kitölthető) perusgy@htw.hu címre

Felszerelés: a próbajáték felszerelés nélküli edzés, vállvédő, sisak, stb. nem szükséges hozzá.
A jelentkezők hozzanak magukkal:

  • Edző cipőt; ….stoplis nem elfogadott …..
  • Illetve megfelelő alsóruházatot (rövidnadrág, tréningnadrág).

Minden felvett tag kap egy Eagles pólót és egy Eagles kártyát.
Itt teljesen az alapoktól megtanulhatod az amerikai foci szabályait, megtalálhatod kedvenc posztodat.

Várunk sok szeretettel, legyél te is az Eagles „család „tagja!

 

Elérhetőségek:

06-70-389-3478

06-20-947-7556

 

www.htw.hu   www.bpeagles.hu   www.eagles.blog.hu