Jóléti tűzharc - Drahos Adrienn jegyzete New Yorkból

Érdeklődj:

Drahos Adrienn jegyzeteiből

Hó-var-jú - ami "nem egy kérdés és nem egy köszönés" |  Fából vaskarika - amerikai módra

 

Oszd meg másokkal: Oszd meg a Twitter-en!Oszd meg a Facebook-on! Oszd meg a Startlapon! Oszd meg az iWiW-en! Oszd meg a Google Reader-en!

Tűzoltóautón jött a Mikulás az idén is. Nagy, piros, létrás autók hosszú sora vonult fel utcáinkon. Minden kis utcába bementek, a legkisebb sem maradt ki. Hangos szirénázás kísérte a felvonulást, hajnaltól késő estig. Minden háznál megálltak, ahol gyerekek integettek és minden gyerek fel is ülhetett egy egy percre a szirénázó tűzoltóautó tetejére ahol fennt ülő Télapónak elmondhatta, mit is szeretne karácsonyra.

Itt (is) minden gyerek imádja a tűzoltókat.

Itt (is) minden felnőtt imádja a tűzoltókat.

 

Imádjuk a tűzoltóinkat de nem fizetjük őket.

 

Na nem úgy értem, ahogy az egyes helyeken megesik, hogy nem fizetik meg őket. Nem így értettem. Egyáltalán nem kapnak semmiféle direkt anyagi juttatást a szolgálataikért.*

 

Tűzoltónak lenni Amerikában -külvárosi területeken vagy kisebb településeken- nem-fizetett időtöltés.** Nem fizetett, önkéntes volta ellenére is képes ellátni funkcióját remekül, pedig önkéntes tűzoltóinktól és családjaiktól az aktív szolgálat nagy áldozatot követel.

'Önbesorozásuk' után fizikai felméréseken kell átesniük, majd egy egész éven át kiképzésben részesülnek. Ki hétvégén, ki esténként, de összesen kb. egy egész évnek megfelelő intenzív tréningen vesznek részt. A tréningnek különböző szintjei vannak s csak az léphet tovább, aki az előző szint fizikai és szellemi tesztjeinek megfelelt és megfelelő számú bevetés előkészítésében segédkezett.

A fiúk keményen dolgoznak a kiképzés során, és kemény munkájuk elnyeri jutalmát: a következő 20-30 éven keresztül minél több, a csipogójukra kiküldött hívásra, megjelenhetnek szolgálatra. Ha kell, felállni az ünnepi asztaltól, saját bajokat félretéve menni előre, tenni másokért, cselekedni.. s mindezt csak azért mert ez a 'hobby'juk. *** Ők a mi tűzoltóink.

 

 

 

Mi, közönséges földi halandók úgysem fogjuk megérteni, hogy mi visz rá valakit arra, hogy befelé menjen abba az épületbe, ahonnan mindenki kifelé rohan, s hogy balra menjen mikor a túlélés elemi ösztöne jobbot diktál. Mi - gyengék, gyávák, kényelmesek, önzők, etc. vagy ezek kombinációi - csak csodáljuk őket,  imádjuk őket, köszönünk nekik, mintha ismernénk őket és büszkék vagyunk rájuk, dicsekszünk velük, mintha saját gyermekeink lennének.

 

Zárójelben megemlítem, hogy sikerült drága édesapámat hozzá segítenem, hogy személyesen is találkozhasson kis közösségünk legjobbjaival.

Na nem önszántából...

Benne  felejtettem a reggelimet a  rossz programra állított és maximumra tekert kenyérpirítóban...

khm... khm... bocsika

 

 

*    Húsz évi szolgálat és egyéb kritériumok teljesülésével képletes nyugdíjat kapnak ($120.00/hó - kb. 20E Ft) valamint a szolgálat alatt ingatlanadó fizetési kedvezményben is részesülnek.

**  New York city és más nagyvárosok azok kivételek, ott állami/megyei/városi közigazgatás szárnyai alatt szervezett és fizetett a szolgálat.

**** A tűzvizsgálók, nyomozók, szakértők stb. foglalkozások az állam/megye/város által foglalkoztatott magasan képzett, jól fizetett szakemberek.

 

 

Drahos Adrienn

 

 

 

(Ne felejtsük el, Amerikáról szól a történet, ahol az önkéntes szolgálatot vállalók biztos egzisztenciával, megfizetett főállással is rendelkeznek. A jegyzettel nem célunk párhuzamot vonni, (és nem is lehet) a két teljesen más társadalmi struktúra és életszínvonal között.

- megjegyezte a szerkesztő)