AFRIKA KAPUJA - 1. kép - Kalmár Róza Mária utazási jegyzete - "Tilos az A" - http://tilos-az-a.hu AFRIKA KAPUJA - 2. kép - Kalmár Róza Mária utazási jegyzete - "Tilos az A" - http://tilos-az-a.hu AFRIKA KAPUJA - 3. kép - Kalmár Róza Mária utazási jegyzete - "Tilos az A" - http://tilos-az-a.hu AFRIKA KAPUJA - 4. kép - Kalmár Róza Mária utazási jegyzete - "Tilos az A" - http://tilos-az-a.hu
AFRIKA KAPUJA - Kalmár Róza Mária utazási jegyzete - bannerkép - "Tilos az A" - http://tilos-az-a.hu

Kalmár Róza Mária

AFRIKA KAPUJA

Egy hét Tunéziában - 1 rész

AFRIKA KAPUJA - 1. rész - Kalmár Róza Mária utazási jegyzete - "Tilos az A" - http://tilos-az-a.hu - banner
Kalmár Róza Mária

A nevem Kalmár Róza Mária.

Bár a Nagyalföldön születtem, kisgyermek korom óta Tatabányán élek. Ide kötnek az emlékeim. Szeretem ezt a várost és az őt körülölelő hegyes dombos vidéket. Örömmel tölt el mindig, ha a természet szépségeit csodálhatom, s ha alkalmam nyílik rá, mindezt a fényképezőgépemmel is megörökítem.

Szeretem felfedezni kis hazánk szép tájait, de szívesen utazom távolabbi országokba is.

Tunéziai nyaralásom alkalmával – amelynek a történetét most megosztom az olvasókkal - először hagytam el Európa területét és az utazás során sok-sok különleges élménnyel lettem gazdagabb.

 

 

2009 nyarán nagy volt az izgalom nálunk, hisz nagylányommal egy másik kontinensre, - szó szerint „melegebb éghajlatra” - az afrikai Tunéziába készülődtünk. A csomagolást már két nappal korábban elkezdtük, aminek meg is lett az eredménye. Mi nők, mindig kétszer annyi ruhát cipelünk magunkkal, mint amire valójában szükségünk lenne. Ez most is így volt.

A várva várt napon, - igaz két órás késéssel - este 9 óra körül, megérkeztünk Sousse-be.

A repülőből kiszállva elviselhetetlennek tűnő forró, párás levegő fogadott minket, amit érdekes módon, rövid időn belül megszokott szervezetünk. Szállodai szobánk elfoglalása után azonnal a tengerpartra siettünk, alig vártuk, hogy a hűs habokba merülve felfrissüljünk. Az éjszakai város forgataga minket is magával ragadott, úgyhogy csak hajnal felé tértünk nyugovóra.

Reggel az erkélyről kitekintve csodálatos látvány tárult elénk.

 

Az első napot fürdéssel és pihenéssel töltöttük. A tengervíz kellemesen langyos volt. Vacsora után aztán felfedezőútra indultunk és belevetettük magunkat a város éjjeli pezsgésébe. Végül a bazárban kötöttünk ki, ahol megtapasztaltuk a kereskedők kedves, ugyanakkor kissé tolakodó viselkedését, amellyel a portékáikat próbálták eladni. Ismét jóval éjfél után hajtottuk a fejünket álomra.

Másnap bebarangoltuk szállodánk parkját és a pálmafák árnyékában hűs vizű strandot fedeztünk fel. A forró levegőben a medence kellemes vizében hűsölve jeges gyümölcskoktélt iszogattunk, s közben a környező egzotikus virágokat csodáltuk. Jól esett ez a laza, passzív pihenés.

A lazítást megunva késő éjszakáig Sousse zegzugos utcáin sétálgattunk, élveztük a nyaralók szabad, független életét.

 

Utazásunk harmadik napján Sousse Port El Kantaoui luxus kikötőjébe látogattunk el, ahol vitorlások sokaságának a látványa tárult elénk. Közöttük egy „igazi kalózhajó” is várta a kalandvágyó turistákat.

A kikötőből kisétálva leértünk a finom homokos, kristálytiszta vizű tengerpartra, melyet a strand mögött bungalósor övezett.

 

Bár e kiruccanásunkra nem vittünk magunkkal fürdőruhát, a nagy melegben mégsem tarthatott vissza semmi sem attól, hogy megfürödjünk. Tunéziában ugyanis a hagyományokat őrző idősebb és fiatalabb nők egyaránt a legnagyobb hőségben is, a vállukat és teljes testüket eltakaró ruhákban strandolnak, így mi sem lógtunk ki a sorból.

 

Másnapi úti célunk helyszíne a sok történelmi vihart megélt Karthágó volt. A hagyomány szerint Rómával egy időben, Kr.e. 753-ban alapították. Több háborúban porig rombolták, földjét sóval hintették be, mégis mindig újjáépítették. A sok régészeti kincs miatt az UNESCO védelmi programot dolgozott ki megőrzésére.

A nevezetességek közül Antonius Pius római császár (uralkodott 138-tól 161-ig) fürdőjének maradványait néztük meg, melynek a makettjét az ásatások során feltárt alapok szerint el is készítették. Így könnyebb volt elképzelni, hogy milyen is lehetett Pius császár idejében a csak férfiak kedvelt időtöltésére szolgáló hatalmas épületegyüttes.

 

Karthágó után Sidi Bou Said felé vettük az irányt. Ez egy festői szépségű kék-fehér színben pompázó városka, egy igazi ékszerdoboz, a tunéziai művészvilág kedvelt találkozóhelye. Bebarangoltuk a hangulatos kis utcákat, majd meglátogattuk a helyi Néprajzi Múzeumot, ahol az előkelő tunéziaiak mindennapi életét bemutató kiállítással zártuk az élmény dús kirándulást.

 

Vége az 1. résznek - 2. rész hamarosan...

 

Kalmár Róza Mária

(Szerkesztette: P. Horváth Zsuzsi)

Érdeklődj:

AFRIKA KAPUJA - 2. rész AFRIKA KAPUJA 2. rész - Hamarosan!  - Kattints itt!

Görögország, Kos szigete   - Oláh Hedvig és ifj. Simon László ajánlásával  |  Hortobágyi Nemzeti Park - Juhász Ágnes jegyzete

 

Oszd meg másokkal: Oszd meg a Twitter-en!Oszd meg a Facebook-on! Oszd meg a Startlapon! Oszd meg az iWiW-en! Oszd meg a Google Reader-en!

Karthago romjai - AFRIKA KAPUJA - 5. kép - Kalmár Róza Mária utazási jegyzete - "Tilos az A" - http://tilos-az-a.hu