10 év egy ember életében hosszú idő, az informatikában pedig különösen az. A Microsoft Windows XP operációs rendszere a 2001-es debütálást követően minden idők legnépszerűbb operációs rendszerévé vált, azonban mára eljárt felette az idő. Szervizcsomagok és frissítések százait követően a Microsoft piacra dobta a rendszer utódját a Windows Vista-t. Az új jövevény nagyot bukott, nem tudta megszorongatni az XP-t. A Microsoft vette a lapot és a Vista hibáiból tanulva, megírta a méltó utódot a Windows 7-et. Cikkemben röviden bemutatom, miért is érdemes XP-ről Windows 7-re váltani. Nem célom profi tesztet írni a rendszerről. Az újdonságokat felhasználói szemmel mutatom be. Mielőtt belevetnénk magunkat, jöjjön egy kis magyarázat.

 

Mit rontott el a Vista?

Bizonyára sokan hallottak arról, hogy 2007-ben megjelent a Microsoft Windows Vista nevű oprendszere. Bizonyára azt is sokan tapasztalták, hogy a rendszer - pozitívumai ellenére- nem vált kellően népszerűvé ahhoz, hogy az XP ellenfele lehessen. Ennek alapvetően három oka volt. Először is tudni kell, hogy a Vista fejlesztése még 2001 májusában, tehát az XP megjelenése előtt kezdődött meg. A rendszert a jövőnek írták. A fejlesztés során figyelembe vették a hardverek fejlődésének ütemét. Ez több későbbi probléma forrásául is szolgált. Az akkori trendeknek megfelelően a Microsoft azzal számolt, hogy 2003-ra – a tervezett megjelenési évre – a processzorok órajele nagymértékben nő; jönnek a 2, 3, 4, 5 Ghz-es processzorok. Azonban amikor kiderült, hogy a tendencia a processzormagok számának növekedése felé hajlik, teljes mértékben át kellett dolgozni a félkész rendszert. Ez vezetett a második okhoz; a rendkívüli módon megnyúlt fejlesztési időhöz. A Vistára nagyon sokat kellett várni, a tervezettnél négy évvel később jelent meg. A hosszabb fejlesztési idő nem tett jót a rendszer megítélésének, hiszen időközben több belső tesztverzió is kiszivárgott az internetre. Ezek a korai változatok még rengetek hibával és hiányossággal, stabilitási gondokkal küszködtek. A harmadik okról nem a Microsoft tehet, hanem a hardvergyártók. Amikor végre megjelent a Vista, a vásárlók azzal a problémával szembesültek, hogy eszközeik (szkennerek, nyomtatók, stb.) egy része nem hajlandó működni az új rendszerrel. Ezt a gondot a hiányos driver ellátottság okozta.

Windows 7 - bemutató kép (029.jpg)

Miben más a 7?

A Windows 7 fejlesztése 2004-ben kezdődött, és a kész rendszer a tervezettnél egy évvel korábban, 2009 őszén jelent meg. A Microsoft a Vista hibáiból tanulva ezúttal szándékosan, tervszerűen jelentette meg a tesztverziókat, ezért már a korai változatok is stabilak, megbízhatóak voltak. A rendszer sikeréhez hozzájárult a nagyközönség számára is hozzáférhető RC (kiadásra szánt) változat letölthetővé tétele, melyet csaknem fél éven keresztül lehetett ingyen, legálisan használni. A Windows 7 driver problémákkal sem küszködött, hiszen a rendszer a Vista alapjaira épül, ezért már megjelenéskor elérhetővé vált minden driver, a Vista-s változatok működőképesek a 7-en. A Microsoft tehát tanult a baklövésekből és piacra dobta a Windows 7-et, mely az XP méltó utódja lehet.

 

Érdemes-e váltanunk?

Ha egy szóval kellene felelni a feltett kérdésre, a válasz az lenne, hogy IGEN. Az első és legfontosabb érv a biztonság mellett szól. Manapság már szinte mindenki a számítógépen intézi hivatalos ügyeinek egy részét, esetleg az interneten vásárol, közösségi oldalakra látogat el, de sokan vannak, akik fényképeiket, bizalmas adataikat is a gépen tárolják. Ezeknek az adatoknak védelemre van szükségük. Az operációs rendszereknek (természetesen a víruskereső és a tűzfal mellett) nagy szerep jut a számítógép védelmében, hiszen a fejlesztők folyamatosan ellátják azokat biztonsági frissítésekkel. Az XP-t használóknak azonban tudniuk kell, hogy rendszerük támogatása 2010-ben leáll, ezentúl csak a kritikus hibák ellen kapnak frissítéseket. Fontos kiemelni az internet eléréséhez elengedhetetlen böngészőprogramok szerepét is. Sokan még ma is az Internet Explorer 6-os verzióját használják, amely kis túlzással a szoftvertörténelem legutáltabb programja az informatikusok körében. Az IE6 tele van biztonsági résekkel, a weboldalakat sokszor hibásan jeleníti meg, rendkívül lassú, illetve semmilyen extra szolgáltatást nem nyújt, melyet egy modern böngészőtől (pl.: Mozilla Firefox, Opera, Google Chrome) jogosan várnánk el. A Windows 7 tartalmazza az Internet Explorer legújabb változatát, illetve a Microsoft ígéreteinek megfelelően még legalább 10 évig hivatalos terméktámogatással rendelkezik.

Képgaléria - kattints a képre!

Nem érdekel a biztonságom. Mi van még?

Alsó középkategóriás gépemre két hónapja telepítettem a 7-et. Előtte XP-t használtam, de a telepítés előtt kipróbáltam a Vista-t is. A tapasztaltakon igencsak meglepődtem. A Vista sebessége vírusirtó és egyéb a háttérben futó alkalmazások nélkül alulról súrolta a használhatóság határát. Ezzel szemben a Windows 7 a vírusirtó, a tűzfal, a Nokia PC Suite, a Nero, a Photoshop és egyéb programok telepítését követően még az XP-nél is jobb sebességgel futott. A rendszer a bekapcsolást követően 40 másodperc múlva már használható. Ezt a sebességet a folyamatok indításának késleltetése, illetve a beállításjegyzék (korábban registry) optimalizált kezelése teszi lehetővé.

Természetesen mindez csak első indításra igaz. Ha egy nap többször is használjuk a gépünket, akkor lehetőségünk van az ún. hibrid alvás állapotába kapcsolni a készüléket. Ekkor a pc csekély mennyiségű energiát fogyaszt, a munkát pedig pillanatokon belül folytathatjuk. Ez elsőre pazarlásnak tűnik a kikapcsoláshoz képest, valójában azonban energiát spórolunk, mivel ha csak néhány percre hagyjuk ott az íróasztalt, akkor is aludni küldhetjük a gépet. Ebből az állapotból gépünk pillanatok alatt felébred.

Az újdonságok között megjelenik még az intelligens keresés lehetősége mely átszövi az egész rendszert. A Start menütől kezdve a mappákon át a Vezérlőpultig mindenhol elérhetjük beállításainkat, programjainkat és fájljainkat. A Windows 7 természetesen sok egyéb újítást tartalmaz, melyek szintén a rendszer stabilitását, megbízhatóságát szolgálják. Az XP-ről váltóknak elsőre talán furcsa lehet a Felhasználói Fiókok Felügyelete (UAC) funkció, mely a Vistában már jelen volt, azóta viszont rengeteget finomították, módosították ezt a lehetőséget.  Az UAC szintén a biztonságunkat szolgálja; felhasználói engedélyt kér a megbízhatatlan forrásból származó, vagy a rendszer fájljait módosító programok futásához. Az internetezők biztonságát szolgálja az immár kétirányú forgalom szűrésére is képes beépített tűzfal.

Windows 7 - bemutató kép (031.jpg)

Én csak szórakozásra használom a gépet. Nekem is tartogat valamit az új Windows?

Természetesen igen. Kezdjük a Windows 7 kezelőfelületével, amely igazán tetszetősre sikerült. A programablakok igen nagy része átlátszó (tejüveg hatású), immáron teljes képernyős méretben is. A <Windows> + <Tab> billentyűk együttes lenyomásával egy 3D-s programválasztó tárul szemünk elé, mely inkább látványos, mint hasznos. Nem úgy a megújult tálca, mely valóban gyorsabbá, élvezetesebbé teszi a munkamenetet. A programok futását maguk a programindító ikonok jelzik egy kerettel. Az ikonokra húzva az egeret, pedig megjelennek az alkalmazás ablakainak élőképei, így valóban gyorsan és pontosan ki tudjuk választani a nekünk kellő ablakot. A Windows Media Player híveinek nagy örömére a lejátszó végre megbirkózik a divx-es tartalmakkal, így az internetről letöltött tartalmak lejátszása sem okozhat senkinek gondot. A notebook tulajok is boldogok lehetnek, hiszen a tv-re kötve gyakran használt Windows Media Center is ráncfelvarráson esett át. A médiaközpont ezúttal szebb, gyorsabb, látványosabb elődjénél. Itt említendő meg, hogy a Windows 7 már tökéletesen kezeli a HDMI csatlakozásokat. A rendszer automatikusan az elérhető legnagyobb felbontást választja ki, a képaránynak megfelelően. A játékos kedvű felhasználók számára újdonság, hogy a rendszer a telepített játékprogramokat egy központi felületről teszi elérhetővé a felhasználó számára; hogy ez jó-e vagy sem, azt mindenki döntse el maga. Akinek nem tetszik a megoldás, az természetesen továbbra is létrehozhatja a megfelelő parancsikonokat az asztalon. Játékosoknak, illetve nagy erőforrás igényű alkalmazások felhasználóinak jó hír, hogy a Windows végre megtanulta kezelni az esetleges fagyásokat; a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a <Ctrl> + <Alt> + <Del> billentyűk együttes megnyomásakor – bármi is történjen – mindig megjelenik a feladatkezelő.

 

A Windows 7 újdonságait még oldalakon át lehetne sorolni. Aki nem hiszi el a leírtakat, az próbálja ki maga! Remélem sikeresen felkeltettem néhány olvasónkban az érdeklődést a 7-es iránt. Őket már nem kell meggyőzni. A többieknek pedig annyit üzenek: Vágjanak bele, mert megéri!

 

 

Végezetül még néhány link a téma iránt érdeklődőknek:

 

- Képek a rendszerről

- Költözés Windows 7-re

- További linkek

 

 

Írta és gyűjtötte: Árpádvezér, 2010-ben [arpad (pont)vezer(kukac)freemail(pont)hu]