Válasz egy olvasói levélre…

 

 

A „tilos-az-a.hu” weboldalon megjelent egy olvasói levél, amelyre bár lehet, hogy későn, de mégis szeretnénk reagálni. Mondandónk a Bányásznapot, s annak szervezését és megtartását  „védi”.

1978-ban történt, hogy a Népház kollektívája felkereste dr. Gál Istvánt, a Tatabányai Szénbányák akkori igazgatóját azzal az ötlettel, hogy a tatabányai Bányásznap kulturális rendezvényét és a hozzá kapcsolódó vásárt szeretné megrendezni a Május 1. Parkban. Gál István örömmel vette a kezdeményezést, minden támogatást megadott a siker érdekében. Biztos sokon – és nem csak itt az óvárosi részben lakók – emlékeznek az első vásárokra és a különböző bemutatókra. Igaz akkor még nem volt „Természetvédelmi terület” a park, igaz akkor még működött a Szabadtéri Színpad, igaz akkor sokkal jobban vigyáztunk környezetünkre. A „változásokat” mindenki maga konstatálhatja, ami viszont állandó maradt, az a Május 1. Parkban megrendezésre kerülő bányásznapi rendezvénysorozat, a vásárral együtt. Idén már 32. alkalommal került erre sor.

Ezt a szervezők teszik azért is, hogy ápolják a bányászati hagyományokat pont abból a megokolásból, hogy ez a rendezvény a parkra lett kitalálva, kötődik a megszervezése a Népházhoz, itt van a  Vértanúk terén  a központi koszorúzás helyszíne 100 méterre a parktól, ahol hosszú éveken át székelt a Tatabányai Szénbányák központja, vagyis összességében itt van egy olyan bázis, ami Tatabánya város egyik legnagyobb ünnepének helyszínt, a város, de mondhatni a megye lakóinak pedig egy évben egyszer ünneplésre, tisztelgésre, kikapcsolódásra,  újratalálkozásra, szórakozásra biztosít helyet és lehetőséget.

Szeretnénk itt elmondani, hogy a rendezvény megtartása előtt az önkormányzattól segítséget kapunk arra, hogy a park rendezett és gondozott legyen, vagyis megtörténik a fűnyírás, összeszedésre kerülnek az elszáradt gallyak, elszállításra kerülnek a száradt falevelek, az év közi esőzés okozta átfolyások pedig murvával feltöltésre kerülnek. A Május 1. Park így rendezetten várja a Bányásznapra kilátogatókat. És mi történik a rendezvény megtartása után?

Hiszen olyan bírálatot kaptunk, hogy …felszántják az árusok portékáit szállító járművek a park fövenyét, melyet aztán a több ezer látogató „gondosan” le is tapos. Tény és való, hogy a gépkocsik bejárnak a parkba, hiszen az infrastruktúrát ki kell építeni a rendezvénysorozatra, illetve az árukat is biztosítani kell a sátrakban, de  úgy a gépkocsik, mint a látogatók az utakat, a kiépített járdákat veszik igénybe. A portékáikat árusítókat az utak mellett helyezzük el, ebből következik, hogy a „vásárlók” is az utakon közlekednek. Akkor mit is taposnak le? Természetesen kivétel mindig van, akár látogatót, akár gépkocsikat veszünk figyelembe. Erre csak ígéretet tudunk tenni, hogy a jövőben még nagyobb gonddal járunk el e témában.

És még egy felvetés a szemétmennyiségről. A három napos rendezvény alatt szombat-vasárnap takarítással kezdődik a nap, ami főleg a központi helyekre vonatkozik, hétfőn, kedden és szerdán pedig folytatódik az egész  Május 1. Park „rendbetétele”, a szemetek begyűjtése, majd a megrendelt konténerek elszállítása.

Mi szervezők – úgy véljük – vigyázunk a parkra Bányásznapon. Azt kérjük, hogy az év 362 napján mások is vigyázzanak a tatabányai Május 1. Parkra.

 

 

A Bányásznapi Operatív Bizottság nevében:

Vasas Mihály elnök és Kovács Zsuzsa

Erdőfelújítás a Május 1. parkban

 

 

A Május 1. park erdőállománya a Vértes egykori erdeinek kicsiny maradéka. Értékének megfelelően természetvédelmi terület.

 

120 évesek lettek mára a fák. Az egészséges tölgy- és cserfák legjobb makktermő korukat élik. A kísérő fafajok: a gyertyánok és hársak már pusztulni kezdenek. Az életüket befejező öregeket az erdőben is felváltja a fiatal nemzedék. A magról való felújítás a legolcsóbb és legbiztosabb módja az erdőfelújításnak. Ezt szakszerűen segíteni az erdész feladata. Tatabánya önkormányzata felismerte a feladatot. Ezt csoportonként, úgynevezett újulatgócokat képezve hajtjuk végre. Ilyen csoport védelmére állítottuk fel áprilisban, a parkban látható 4 x 4 méteres faépítményt. Évről évre újabbakat tervezünk elhelyezni. 2-3 méteresre kell bennük a fácskáknak felcseperedniük. Az egészséges idős fák minél további fenntartásával vegyes korú faállományt alakítunk ki. A park-jelleget ez a változatos, a szemnek kellemes kép adja majd. A park közepét elcsúfító épületrom is vissza kell, hogy adja majd a helyét az erdőnek.

 

Jelen internetes magazinon kívül a www.tatabanya.hu honlap Május 1. park környezetünk menüpontja is pontos, szakszerű ismertetést ad.

 

A megkezdett hosszú távú munka, folytatót keres. Az erdőt szerető nyugdíjas szakember jelentkezését kérjük, akit Tatabánya polgármestere foglalkoztat és lát el megbízólevéllel.

 

 

Mohi György

erdőmérnök

 

 

Tatabánya, 2009. szeptember 24.