Milyen előnyei lennének az euró alkalmazásának?

  • Gazdasági és pénzügyi stabilitás
  • Élénkülő külkereskedelem és egyszerűbb tőkemozgások
  • Csökkenő reálkamatok
  • Tranzakciós költségek megtakarítása
  • Árfolyamkockázatok kiküszöbölése

 

 

2008. év végi tervek:

Veres János pénzügyminiszter egyik december közepi sajtótájékoztatóján, ahol is bemutatták a konvergenciaprogram aktualizált változatát, kijelentette: Magyarország 2009-ben teljesítheti az ERM 2 feltételeit és megkezdheti az árfolyamrendszerbe való belépésről a tárgyalássorozatot.

A pénzügyminiszter tájékoztatóján elmondta: a feltételek teljesítése reális lehetőség, az ERM 2 (= európai árfolyam rendszer 2 – angol rövidítésben) rendszerbe való belépés azonban nem Magyarországon múlik, annak időpontja az uniós tagországokkal folytatott tárgyalásokon dől el.

Az euró bevezetéséhez az országnak teljesíteni kell az úgynevezett maastrichti kritériumokat, amelyek közül jelenleg Magyarországnak két előfeltétel közeli teljesítésére van lehetősége. Nevezetesen az államháztartási hiány GDP-arányos mértékének 3 százalékra való levitele történhet meg belátható időn belül, illetve, ha az infláció a 2008 végi ütemben csökken, akkor hamarosan az árstabilitás kritériumának szánt 3 százalékos mérték alá eshet vissza a magyarországi pénzromlás üteme.

Az államháztartási hiány az aktualizált konvergenciaprogram szerint 2008-ban, 2009-ben és 2010-ben igen kedvezően alakul. A kormány azt várja, hogy a végleges adatok szerint, uniós elszámolás alapján 2008-ra 3,4 százalék lesz a GDP-arányos hiány, 2009-ben 2,6 százalékot ér el, 2010-ben mértéke 2,5 százalékra valószínűsíthető, 2011-ben pedig 2,2 százalékra csökken a GDP-hez mért deficit a kormány tervei szerint.

Ezzel együtt az infláció is megfelelő ütemben mérséklődik, 2009-re a pénzromlás éves ütemét 4,5 százalékra valószínűsíti a kormány - eszerint állították össze a 2009-es elfogadott büdzsét is - a konvergenciaprogram alapján 2010-ben 3,2 százalékos pénzromlás várható, 2011-ben pedig 3 százalék lesz az infláció üteme a benyújtott, aktualizált konvergenciaprogram szerint.

Az ország távol áll azonban attól egyelőre, hogy teljesíteni tudja a GDP-hez mérten megkövetelt államadóssági szintet, nevezetesen azt, hogy az államadósság állománya a GDP-hez mérten maximum 60 százalék legyen, illetve azt, hogy a 10 éves futamidejű állampapírok esetében a három legalacsonyabb inflációs adattal rendelkező ország átlaghozamát a magyar állampapírok hozama maximum 2 százalékponttal haladja meg. Utóbbi nálunk kétszámjegyű, az államadósság GDP-hez viszonyítottan pedig 67–68 százalék.

 

 

Realitások:

Jelenleg nincs tényleges céldátum az euró bevezetésére, egyrészt amiatt, mert a világgazdaságot érintő pénzügyi-gazdasági krízis igencsak felborította a korábban várt menetrendet az euró bevezetésére.

Ahhoz, hogy 2009 őszén megkezdődjenek az Európai Unióval, az Európai Központi Bankkal a tárgyalások az ERM 2-es csatlakozáshoz, következetesen végre kell hajtani a 2009-es büdzsét, meg kell valósítani az aktualizált konvergenciaprogram egyes pontjait.

Az euró bevezetésének szabott négy kritérium közül legfeljebb kettő teljesíthető az idén Magyarországon, remény pedig nincs arra, hogy Brüsszel miattunk lazítana a feltételeken. Pedig az euró, különösen egy világgazdasági krízis esetén, csodafegyver. A közös uniós pénzt január 1-jén hivatalosan is bevezető Szlovákia, valamint a már két éve euróövezeti tag Szlovénia Kelet-Európa legstabilabb államai.

 

Az euro Európa országaiban


Szlovákiában már valóság, nálunk azonban továbbra is csak álom marad az euró bevezetése.


Annyi vigaszunk azonban lehet, hogy az euró előszobájának tekintett ERM2 árfolyamrendszerbe 2010-től beléphetünk. Ha tagjai leszünk az ERM2-nek, akkor a forint árfolyama védettséget élvez. Ezek alapján - szakértők szerint – még min. 3 évnek el kell telnie ahhoz, hogy Magyarország tagja lehessen az eurózónának.

 

Csehország az idén nevezi meg az euró meghonosításának időpontját, s a többi kelet-európai uniós tagállamnak is van már forgatókönyve.


Az euró a kelet-európai országok számára gazdasági csodafegyver – a legjobb marketing. Ráadásul megkönnyíti a tőkeáramlást, valamint az adott ország számára könnyebbé teszi, hogy integrálódjék a nemzetközi pénzügyi rendszerekhez. Magyarország első uniós biztosa, Balázs Péter szerint az eurózóna tagjainak nem áll érdekükben, hogy lazítsanak a feltételeken, így Magyarország nem vezetheti be soron kívül az eurót.


Szlovákia és Szlovénia Kelet-Európa legstabilabb államai – derül ki a Vision Consulting év eleji kockázatelemzéséből. Az összefoglaló szerint Észtország és Litvánia követi a sorban két eurótagállamot. Az ötödik helyen Oroszország áll, ahol a jogbiztonság teljes hiányát bőven ellensúlyozza, hogy a hatalomnak nincs aggódni valója. Magyarország Lengyelország és Montenegró "sávjában" található – Oroszország után. Az uniós tagállamok közül Bulgária a legkockázatosabb, ahol a stabilitás, a jogbiztonság, a közpolitika és a kormány legitimitása is csak közepest kapott.
6

 

További források: www.mnb.hu és gazdasági hírportálok a weben