Tatabánya, Május 1 park kalapos gombái.

Zábráczki József írása.

 

          Tatabánya város alig múlt hatvan éves, elődje Tatabánya község is csak pár évtizedre tekinthetett vissza, hiszen amikor a szenet megtalálták, a későbbi bányász község helyén még háborítatlan erdők susogtak, ezek fái közé épültek aztán a leendő város középületei, a színház, a kórház, a szabadtéri színpad, a gimnázium, a lakótelepek, és így tovább.
          A kis forgalmú, park formában megkímélt erdő-darabok élettere szerencsére nem sokat változott, illetve szépen regenerálódott a város szennyező iparágainak az 1980-90-es éveiben történt kihalása után.
          Ezért nem meglepő, hogy megfelelő időjárás esetén a parkokban több olyan kalapos gomba fajt is találhatunk, amelyek általában csak nyugodt erdőkben bújnak elő a korhadékból.
          Amatőr gombászként rendszeresen vizsgálom a gombák megjelenését, esetenként többedmagammal (nyugdíjasok, kalandorok, stb.) többszemélyes vacsorára valót is sikerül összegyűjteni a megjelenő ehető fajtákból. Ugyanakkor számra kevés fajta, de mégis komoly kellemetlenséget okozó mérgező gombákat is találhatunk a parkban, amelyek elfogyasztása elkerülendő.

 

Először – fontosságuk miatt tekintsük át a  parkban található mérgező gombákat.

A gomba nevek linkek, amelyekre kattintva részletes ismertető oldalra jutsz! (*szerk. Admin)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mérges gombáink:

Gyilkos galóca
Nehéz elhinni, hogy ebben a kedves kis ősparkban is találhatunk pár szemet az eddig ismert legmérgezőbb gombából, a gyilkos galócából. A gomba maga nem tehet róla, hogy ennyire rossz hatással van ránk, és csak a feladatát teljesíti , amikor speciális anyagokat szintetizál, miközben lebontja a feleslegessé vált elhalt, esetleg még élő szöveteket. Elég róla annyit tudni a kellő óvatosság felébresztéséhez, hogy egy szem gomba elég egy négy tagú család kiirtásához, ha mindenkinek jutott belőle...
Aki kevéssé ismeri a gombákat soha NE egyen fehér lemezű gombát. Ezzel lemarad ugyan pár ehető gombáról is, de megmenekül a napokig elhúzódó kínhaláltól, ami a gyilkos galóca elfogyasztásával jár. Az összes többi mérgesgomba csak gyógyítható rosszullétet okoz. A gyilkos galóca viszont valóban GYILKOL!

Fehér gyilkos galóca
Lásd a Gyilkos galócánál írtakat.

Kesernyés tinóru
Fontossága az ehető Ízletes vargányához való hasonlatossága. Az Ízletes vargánya viszont nem kékül. Közeli rokon a szintén mérgező Epeízű tinóru, melyínek rózsaszínű a termőteste, és nagyszemű hálózatos tönkje van.

Áltrifla
A Bimbós pöfetegre hasonlító gomba, de a belseje sohasem fehér
(zöldes, szürke, barnás).

Susulyka gomba 1. Téglavörös susulyka
Susulyka gomba 2.  Kerti susulyka
Susulyka gomba 3. Csillagspórás susulyka
Ez a szerény méretű, kicsi gomba igen erős mérgezést okozhat, s a párducgalócáéhoz hasonló, bár kevéssé erős méreganyagot tartalmaz.

Világító tölcsérgomba.
Néhány tuskón terem nyár elején és nagyra is megnő ez a lángvörös, tölcséres alakú, kellemes szagú gomba, mely elfogyasztása után néhány perccel ijesztő tünetekkel, hányással, hasmenéssel ürül ki a szervezetből.

Sárga kénvirággomba
A közkedvelt gyűrűs tuskógombára (nálunk őszi csoportgombára) hasonlító, de erősen mérgező gomba.

 Viaszfehér tölcsérgomba. Kis termetű, semleges, kissé kellemetlen szagú fehéres gomba, mely sok más fehér gombához hasonlít. Kellemetlen, gyomor-bél tüneteket okozó mérgezést okozhat.

Sárguló v. karbolszagú csiperke.
Kellemetlen karbol-szagot áraszt, fogyasztása undort kelthet.

Begöngyölt szélű cölöpgomba
Barnuló húsú, közepes nagyságú gomba, súlyos rosszullétet okozhat.

Ezeket a gombákat ne fogyasszuk el!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ehető gombáink (ezekből is legalább egyet-egyet találtam már a parkban):

Erdőszéli csiperke/Karcsú csiperke
Óriás likacsosgomba
Bimbós pöfeteg
Májusi pereszke/Szent György gomba
Molyhos tinóru
Arany tinóru
Fenyő tinóru
Változékony tinóru *
Szürke selyemgomba *

Kerti csiperke
Gyapjas tintagomba
Ráncos tintagomba *
Cafrangos galóca *
Dióízű galambgomba
Barnulóhúsú galambgomba
Rozsdásszárú fülőke 1
Rozsdásszárú fülőke 2
Mezei szegfűgomba
Piruló galóca *
Májgomba

Lilapereszke
Csigapereszke
Sárga gévagomba
Kései laskagomba
Gyűrűs tuskógomba *
Fehér/barna porhanyósgomba

Bokros perszke
Fenyőpereszke
Kajsza lisztgomba (Sajnos több mérges gombára is hasonlít, csak az szedje le, aki biztosan felismeri!)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gyógyhatású gombáink (ebből is találtam már a parkban): 

 

Pecsétviaszgomba
A kínaiak csoda-gombának tekintik, aminek az őrleményéből rengeteg hasznos gyógyszer készül, cukorbetegség, tumor, álmatlanság, gyengeség és még ki tudja hány betegség ellen.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A gombákat csak akkor fogyasszuk, ha egyenként biztosan felismertük,
vagy szakértővel megvizsgáltattuk azokat!

(A leírásban szereplő, annak vélt, és bármilyen egyéb gomba elfogyasztásának következményeiért felelősséget nem vállalhatunk! Csak a piaci szakértő (vizsgázott gombaismerő) vállalhat fel ilyen felelősséget.)

A csillaggal jelölt gombákat legalább negyedóráig kell főzni fogyasztás előtt,
hogy a hőre lebomló méreganyagok teljesen hatástalanodjanak.

 

Kérem azokat a kedves barátaimat, akik a parkban más fajta kalapos gombával is találkoztak, írják meg.

 

Tatabánya, 2009. 07. 11.* *( a szerkesztése folyamatos - megj. Admin )

 

Zábráczki József
E-mail címem (ha levelet írnátok)
Kattints az E-mail szövegre!