1979-ben, a Népház akkori felújításával egy időben volt az első tábor, az intézmény körül. Tíz éven keresztül a Népház adott otthont az ország bányavárosaiból érkező, népes faragógárdának. A nagy létszám és a közösen létrehozott nagy munkák voltak a jellemzőek erre az időszakra. Az itt készült alkotások több évtizeden keresztül díszítették az intézményt körülvevő parkot. 

 

Néhány év kimaradt, majd a Bányától a Sport Kft vette át a stafétát és az Óvárosi strandon kaptak helyet a faragók. 1996-tól a Szabadtéri Bányászati Múzeumban lelt otthonra ez a laza alkotó közösség.

 

A 27 tábor alatt született kültéri és beltéri alkotások sora tagadhatatlanul hozzájárult a város arculatának alakításához. Felsorolni is nehéz lenne ezen idő alatt készült munkákat, és sajnos, mivel a fa nem időtálló anyag számos kültéri alkotás mára már meg is semmisült a régebbiekből. A teljesség igénye nélkül néhány ma is látható alkotás Pl. A Szent Erzsébet Óvodánál található „Mesekapu”, a Sárberki jubileumi emlékmű, a Szent Margit Iskolában található Főnix Madár, számos komplett játszótér, vagy egy- egy játszószerkezet, fali plasztikák, térplasztikák, bútorplasztikák  különböző közintézményekben.

 

Az idei táborban is készült óvodai térplasztika, látványos tetőszerkezettel, komplett bútor garnitúra, a helyet adó múzeumba egy eligazító tábla, az erdészetnek pedig pad egy kirándulóhelyre.

A táborban idén is a helyi és vidéki fafaragók fele-fele arányban vettek részt. Budapesti, kismarosi, szombathelyi, mindszenti és tokaji résztvevője is volt a tábornak.

 

Ismét egy jó hangulatú és termékeny tábort zártunk.

 

Lejegyezte: Tós Hedvig

2009. augusztus 22-30.

Gengeliczky László fafaragó művész