Esténként, ha felnézünk az égre, szinte már észre sem vesszük a megszokott, véletlenszerűnek látszó, szanaszét szórt csillagokat, melyek mindennapi életünkhöz tartoznak.

     Mégis, ha éppen nem sietünk, el-elgondolkozunk azon, vajon mi is van a látvány mögött, amely felhőtlen éjjeleken olyan gyönyörű tud lenni, s ami költők, tudósok, művészek sokaságát ihlette meg.

16.jpg
Kattints a képre, ha szeretnéd bezárni!
15.jpg
Kattints a képre, ha szeretnéd bezárni!
14.jpg
Kattints a képre, ha szeretnéd bezárni!
13.jpg
Kattints a képre, ha szeretnéd bezárni!
12.jpg
Kattints a képre, ha szeretnéd bezárni!
11.jpg
Kattints a képre, ha szeretnéd bezárni!
10.jpg
Kattints a képre, ha szeretnéd bezárni!
2007. szeptember 30.
09.jpg
Kattints a képre, ha szeretnéd bezárni!

08.jpg
Kattints a képre, ha szeretnéd bezárni!
07.jpg
Kattints a képre, ha szeretnéd bezárni!
06.jpg
Kattints a képre, ha szeretnéd bezárni!

 

 
05.jpg
Kattints a képre, ha szeretnéd bezárni!
akep 041.jpg
Kattints a képre, ha szeretnéd bezárni!

A középkorban csillagokkal kivert gömbnek tartották az égboltot,
amelyen át a szerencsés utazó kidughatja a fejét,
s megcsodálhatja a mennyek ragyogását.
03.jpg
Kattints a képre, ha szeretnéd bezárni!

A Napkő, amelyet általában az aztékok kalendáriumának tartanak.
A korong peremén húszas számrendszerben megadott számok állnak.
02.jpg
Kattints a képre, ha szeretnéd bezárni!

A hindu világkép, hitük szerint a teremtő szimbóluma, a teknősbéka egy hatalmas
kígyón áll amely az örökkévalóságot jelképezi. A teknőc hátán álló elefántok tartják a
hármas világot, amelyben a felső rész az istenek birodalma, a középső a föld és az alsó
a pokol. A három világot a háromszög, a teremtés szimbóluma kapcsolja egybe.

01.gif
Kattints a képre, ha szeretnéd bezárni!

Ekhnaton király,
Nefertiti királyné és leányuk ajándékot kínálnak a napistennek.
Egyiptom i. e. XIV század körül.

      Mire gondol ilyenkor az átlagember, aki nem tartozik a fenti „elit” csoportba?

     Az elérhetetlen csodának, a csillagos égnek nagyon fontos szerepe volt a vallások kialakulásában. A hívő ember ma is nyilván elsősorban a a mennyországot kutatja benne. A fizikus a végtelen világegyetem szédítő perspektíváira gondol, s a hatalmas tömegek és energiák különleges törvényeit próbálja megfejteni. A misztikus hatalmakban hívők az egyes emberek személyes tulajdonságait vélik leszármaztatni a csillagok, bolygók állásából. A praktikus ember meg csak örül, hogy szép csillagfényes éjjel közvilágítás nélkül is hazatalál. A szerelmes ember gondolatait a csillagképek láttán ma már nem tudom idézni, elfelejtettem…

     Sokszor gondolok nagy tisztelettel az ókori görög vagy egyiptomi csillagászok kitartására és matematikai tudására. Gyakorlatilag minden modern eszköz nélkül tudtak kiváló megfigyeléseket tenni azon az égbolton, ami nekem még most is egy titok, és nehezen igazodom ki a Földről látható csillagos ösvényeken. Pedig Galilei és Kepler már rég megfejtették, hogy a Napnak, a Holdnak és a bolygóknak a csillagos égbolthoz képest is különleges mozgását sokkal egyszerűbb a Nap középpontú koordinátarendszerben leírni, és magyarázni, mint anélkül. De már ez előtt is ki tudták számolni, mikor lesz holdfogyatkozás, napfogyatkozás, illetve mikor lesz un. együttállás, amikor a Földről tekintve két bolygó átfedi, illetve eltakarja egymást az űrben. Csodálatos tudomány! Igaz, hogy annakidején nem csak a vetési, aratási idők meghatározására használták a tudásukat, hanem emberi sorsok, háborúk kimenetelét is ebből próbálták megjósolni, mégis az egyre pontosabb megfigyelésekkel, a szinte tökéletes naptár feltalálásával morzsánként gyűjtögetve a modern ember kezébe adták a tudás erős gyökereit.

Világképek
az ókorból

th_01.jpgth_th_02.jpg

th_03.jpg
th_04.jpg
Kattints
a képekre!

      Akit a felettünk (helyesebben körülöttünk) lévő világegyetem csillagai, csillagképei érdekelnek, és szeretné megtudni, mikor várható különleges égi jelenség, figyelmébe ajánlom a

Stellarium nevű programot (letöltési lehetőség fent - szerk. Admin),

ami a világegyetem tőlünk is jól látható csillagait „élőben” mutatja be, ami azt jelenti, hogy a kívánt pillanatban az adott helyről (pl. Tatabányáról) látható csillagképeket mozgásukban lehet megfigyelni. Ezt a mozgást előre vagy hátra is lehet kisebb és nagyobb sebességekkel elvégeztetni, amivel akár néhány ezer évvel is vissza tudunk menni a múltba, vagy előre láthatunk a csillagok jövőjébe. Természetesen csak a mai tudásunk határain belül.

      Ki ne hallott volna a Göncöl-szekérről, amelyet nemzetközi szinten Nagy Medve csillagképként (helyesebben ennek részeként) ismernek. Itt van a Fiastyúk, netán a Tejút is példaként. Ezeket a neveket a nagyon távoli, emiatt gyakorlatilag változatlan csillagképek akkor kapták, amikor tudásunk még kevés volt azok valódi tulajdonságainak felismeréséhez, és a tőlük való félelem ruházta fel őket a formájukra emlékeztető állatok, emberek nevével. Hogy ez az összehasonlítás mennyire találó, kívánságra az egyes csillagképekre rávetíthetjük a névadó figura művészi rajzát is.

      Csillagászati alapismeretek szerzéséhez is nagyon hasznos a program, hiszen kívánságra eltünteti a horizontot, és láthatóvá válnak azok a csillagok, amelyek csak a déli féltekéről lennének láthatók, vagy csak a nap egy másik időpontjában kerülnek a horizontunk fölé. A játékok száma szinte végtelen. Hamarosan várható a Jupiter és a Plutó együttállása. A Jupiter bolygóra kattintva a képe ugyanott marad a képernyőn, és az idő felgyorsításával nyomon követhető, milyen furcsa mozgást írnak le ehhez a Föld-Jupiter tengelyhez képest a többi bolygók illetve csillagok, Aki ügyes, napra, percre megtalálja a két bolygó legközelebbi együttállásának pillanatát.

      Még egy csoda a sok közül, hogy miként egy jó nagyítású kamera objektívjével, a távoli csillagképek, és bolygók egészen közelre hozhatók az egér tárcsája segítségével, és ebben a nagyításban nem csak a bolygók helyét, de alakját, színét és még a holdjait is megpillanthatjuk!

Jó szórakozást!

Próbáld ki! - közvetlen program letöltése az oldalról!
Kattints a program letöltéséhez!                         Kattints, és lépj a magyar nyelvű honlapra!               
A program letöltése.           Magyar nyelvű honlapja.
a Stellarium nevű csillagászati számítógépes program ajánlója.