A következőkben egy olyan internetes szolgáltatást szeretnék röviden bemutatni, ami elsősorban azoknak lehet hasznos, akik - munkájuk vagy érdeklődési területük miatt - elsősorban hirolvasásra használják az internetet.

Gondolom sokan szoktátok különböző hiroldalak folyamatosan frissülő cikkeit böngészgetni, és nemegyszer 5-6 vagy még több oldalt is végignéztek egy-egy alkalommal, nem is beszélve arról, hogy ha a legfrissebb információkra vágytok, 2-3 oldalnál többet folyamatosan figyelemmel tartani elég megterhelő.

Ezekre és hasonló problémákra jelent megoldást a Netvibes.com oldala.

Lényegében az oldal egy teljesen új, saját igényeid szerint alakitható Kezdőlapot kinál, mindezt teljesen ingyenesen, és reklámok nélkül (hogy hol itt az üzlet azt ne kérdezzétek).

 

A www.netvibes.com cimet behivva, máris láthajuk mire gondolok. Akár már regisztráció nélkül is szerkeszthetjük az oldalt, de nem érdemes, mivel ezeket a változásokat nem menti el a gép. Láthatunk itt időjárást, e-mail klienst, keresőt, jegyzettömböt, illetve hireket az Indexről vagy az Origóról.

 

A regisztráció teljesen egyszerű, egy jelszóra és egy e-mail cimre lesz szükségünk. A regisztrációt követően beléphetünk, és máris megkezdhetjük saját kezdőlapunk kialakitását. Ebben a magyar nyelvű felület lesz segitségünkre.

 

A bal felső "Tartalom hozzáadása" gombbal máris rengeteg apróságot, érdekességet, úgynevezett "widget"-eket adhatunk hozzá a laphoz. Van itt mindenféle hasznos-haszontalan cucc, tessék próbálgatni!

 

Az "Új hirforrás" gombra kattintva, ún. RSS feedeket adhatunk hozzá az oldalhoz. Általában a legtöbb hirportál támogatja az RSS-t. Ezzel a szolgáltatással folyamatosan frissülő hirdobozt adhatunk hozá kezdőlapunkhoz. Ehhez elég egyszerűen a választott hiroldal cimét beirnunk a megjelenő mezőbe, pl.: www.index.hu, majd kiválasztanunk az RSS feedet.

 

Miután befejeztük a widgetek hozzáadását, zárjuk be a fekete sávot. Az oldal különböző dobozait a fejlécükre kattintva fogd-és-vidd módszerrel három oszlopba tudjuk csoportositani.

További beállitási lehetőségekhez juthatunk a jobb felső "Beállitás" gombra kattintva. Ennek felfedezését az olvasóra bizom.

 

Érdemes még megemliteni, hogy ún. Public paget (nyilvános oldalt) is létrehozhatunk, amit bejelentkezés nélkül is meg tudunk tekinteni. Ehhez meg kell adnunk néhány további adatot, illetve meg kell erősitenünk regisztrációnkat e-mailben is.

 

Ha teljes mértékben meg vagyunk elégedve oldalunkkal, nem maradt más hátra, mint beállitani azt böngészőnk kezdőlapjának (Eszközök -> Beállitások).

 

Remélem sok hasznos dologra tudjátok majd használni ezt az oldalt! Persze léteznek más hasonló szolgáltatások is, de szerintem ez a legjobb. Sok sikert hozzá!

 

 

Árpádvezér
www.arpadvezer.try.hu

NETVIBES

Árpádvezér tollából