Tovább - Amerikaland: Az indulás - 1. rész |  San Francisco - 2. rész |  NewYork - 3. rész  |  Las Vegas - 4. rész

Megéri váltani- Win7 - Arpadvezer korábban megjelent cikke  | Amerika a Wikipédián

 

Amerikaland -

- San Francisco 

 

 

Mivel is kezdjem beszámolómat San Franciscóról? Megpróbálom bemutatni a várost azoknak, akik még soha nem jártak Amerikában. San Francisco tökéletes erre a feladatra, hiszen sokan mondják róla: „a legeurópaibb amerikai város”.

 

San Francisco a Csendes-óceán partján fekszik. Magyarországtól egy fárasztó, 16 órás repülőút választja el. A város és agglomerációja egy hatalmas öböl körül fekszik. A sokak által a filmekből ismerős belváros, a felhőkarcolókkal egy félsziget-szerű nyúlványon helyezkedik el.

 

A hatalmas méretekből adódóan autó nélkül szinte lehetetlen a közlekedés a városban. Ugyan lehetőségünk nyílik használni a város világhírű villamosait – a Cable Carokat - , de ezek csak néhány sugárúton haladnak végig. A metrók és a buszok pedig inkább a lakóövezeteket kötik össze az üzleti negyeddel. Itt jegyezném meg, hogy Európával ellentétben a legtöbb amerikai városnak nincs hagyományos belvárosa. A felhőkarcolók általában az üzleti negyed részei. San Franciscóban létezik még egy Civic Center nevű városrész is, mely a tényleges városközpontnak felel meg. Itt található a városháza, a színház, a könyvtár és a további középületek. A városmag többi része kerületekre tagolódik (pl.: Chinatown).

 

A város fekvése rendkívül különleges, hiszen hét dombon helyezkedik el. Az utcaszerkezet, az USA-ban megszokott négyzetrácsos. Ez a két jellemző pedig azt eredményezi, hogy az amerikaiak kizárólag automata váltós kocsival közlekednek. Miért is? Mivel előfordulnak akár 45 fokos emelkedők is a városban. Az utcák gyakorlatilag olyanok, mint a hullámvasút. Külön szabály van arra vonatkozólag, hogy miként kell parkolni a domboldalakon. A közlekedésről még annyit, hogy az amerikaiak nem tudnak vezetni, ennek ellenére sokkal gyorsabban halad a forgalom, mint nálunk. A táblák mindenhol szöveges utasításokat tartalmaznak, piktogramok nincsenek. Érdekes, hogy STOP táblánál annak van elsőbbsége, aki előbb érkezett, illetve piros lámpánál, jobbra, kis ívben el lehet kanyarodni.

 

Gondolom sokan várjátok, hogy írjak néhány szót a világhírű Golden Gate hídról. A híd az öböl csendes óceáni kapujában áll. Kocsival, kerékpárral és gyalog is át lehet menni rajta. Hajóval alatta, repülővel és helikopterrel pedig akár fölötte is. Ezt sokan meg is teszik. A Fisherman’s Wharf-ról (mely tulajdonképpen a kikötőnek felel meg) rengeteg utat kínálnak a Golden Gatehez, illetve az öböl közepén található szigethez – az Alcatrazhoz. Mi egy hajóútra fizettünk be, mely átvezetett a híd pillérei között, majd visszafele megkerültük az Alcatrazt. A

híd maga egyszerűen fenséges, nincs rá más szó. Esetleg ezek: hatalmas, gyönyörű, kecses, túlméretezett. Szinte hihetetlen, hogy már az építésekor ekkora forgalomra méretezték. A képeken nem jönnek át a híd valódi méretei. Egyszerűen lenyűgöző, uralja a város látképét. Az északi oldalon lévő hegyoldalról pedig egészen egyedülálló módon lehet mindezt megcsodálni.

 

Az Alcatraz szigetére sajnos nem volt időnk átmenni, azonban annyit tökéletesen láttunk, hogy megszökni lehetetlen volt. Ez többeknek mégis sikerült…

 

Írnék még néhány általánosabb sort… Meglepő, hogy bár egy többmilliós városban jártunk, de a forgalmon ez alig érezhető. Ritkán ütköztünk turisták tömegeibe. Ez több dolognak is köszönhető. Egyrészt nem vettük észre őket, mivel amerikaiak. A belföldi turizmus ugyanis virágzik az USA-ban, ne felejtsük el az ország méreteit! Másrészt pedig a több millió turista jól szétoszlik a hatalmas területeken.

  Képgaléria - kattints a képre!

Egyik nap körbe kocsikáztuk az öblöt is. Sokan kiköltöznek a városból az agglomerációba. Ezek a városok csendesek, rendezettek. Berkeleyben például szinte minden a helyi egyetem körül forog. A campus hatalmas, az egész város a hallgatók kiszolgálására épült. A Napa és a Sonoma vidékek más jellegűek. Ez az igazi amerikai vidék, elsősorban bortermelésükről híresek. Az informatika fellegvárának tartott Szilikon-völgybe sajnos nem sikerült eljutnunk.

 

Rengeteget tudnék még írni az amerikai életmódról. Éttermeket szinte lehetetlen találni. Mindenki gyorskaját eszik. Élelmiszerüzlet alig van, nincs minden sarkon Spar vagy Tesco. Az amerikaiak rengeteg szemetet termelnek, mégis szinte mindenütt a környezetvédelemre hívják fel az emberek figyelmét. A rengeteg szemét azonban nincs eldobálva az utcán. Minden hasonló dolgot komolyan büntetnek a hatóságok. San Francisco utcái rendezettek, tiszták. Élhető város.

 

 

Amikor ezt a cikket írom már Los Angelesben vagyok és higgyétek el, a leírtakat csak fokozni tudom majd!

 

 

Amennyiben a technika is úgy akarja, hamarosan érkezik a sorozat következő cikke, mely a bűnös várost, Las Vegast mutatja be.

 

 

 

Üdvözlettel: Arpadvezer

s Here