A rockzene krónikása – Beszélgetés Murányi Györggyel – szerkesztő: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/

 

A rockzene krónikása

Beszélgetés Murányi Györggyel

 

 

A rockzene krónikása – Beszélgetés Murányi Györggyel – szerkesztő: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/
Vannak emberek, akik számára a zene nem csupán könnyed szórakozás, hanem maga az élet. Murányi György, a „Tilos az A” Blueseum című rovatának írója is ilyen ember. Korábban a Magyar Rádió, az Infórum Rádió, a Fiksz Rádió, a Pannon Rádió, és jelenleg a Civil Rádió munkatársaként számos színvonalas könnyűzenei műsort tudhat a háta mögött: Hiánypótló, Blueseum Zenei Műsor, Életmű sorozatok – Eric Clapton, John Mayall, Jimi Hendrix. Az eltelt évek során hatalmas lexikális tudást halmozott fel, amelyet most könyv formájában is szeretne megosztani a zenekedvelő nyilvánossággal.

 A rockzene krónikása – Beszélgetés Murányi Györggyel – szerkesztő: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/

 

 

- Gyuri, mit jelent számodra a zene?

- Kis túlzással erről szólt az életem. Csináltam zenei műsort rádióban és televízióban. Írtam kritikát folyóiratba. Szerveztem klubot és koncerteket. Csináltam CD-t a barátaimmal. Életem egyik legnagyobb ajándéka, hogy Pleszkán Frigyes (szerk.: virtuóz jazz-zongorista) első lemezének producere és zenei rendezője lehettem. Hanglemez- és CD-boltomban (csak) igényes muzsikákat árultam. Már csak a könyvírás hiányzott.

- Játszol valamilyen hangszeren?

- Billentyűsökön.

- Bővebben?

- A zeneiskolában zongorázni tanítottak. Nem tetszett a dolog. Később autodidakta módon orgonálni tanultam, néha egy kántor segített. Egy időben vendéglátóztam - bárzongorista voltam. Néhány évig hard rock-ot is játszottam.

- Milyen zenei irányzatokat kedvelsz leginkább?

- A hard- és a német krautrock-ot illetve a fehér blues-t.

- Miért pont ezeket?

- Nehéz erről röviden beszélni. A hard rock – nem keverendő össze az „őszinte”, kőkemény, tápszeres, bőrös, szöggel kivert álrock-kal – dinamizmusa, ősereje ragadott meg teenager koromban. A kraut esetében a különlegessége, egyedisége fogott meg. A fehér blues-nak pedig a magasztossága, szikársága.

- Kik a kedvenc előadóid?

- Nem tudok kiemelni senkit, annyi kiváló zenész van. Néhány karakter azonban nagyon közel áll hozzám, például John Bonham, Inga Rumpf, Jim Capaldi, Peter Panka, Peter Green, Stan Webb, Alvin Lee, Harry Muskee és Peter Thorup.

- És hogy viszonyulsz a magyar könnyűzenéhez?A rockzene krónikása – Beszélgetés Murányi Györggyel – szerkesztő: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/

- A hatvanas-hetvenes évekből a Mini, a Non Stop és az Omega néhány száma ma is kedves a fülemnek vagy a szívemnek, de a nyolcvanas évektől már nem követtem figyelemmel a pop hazai helyzetét. A magyar blues életben azonban én magam is benne voltam.


- Ez mit jelent? Játszottál talán egy blues zenekarban?

- Igen, a Blueseum Zenei Műhelyben. Élőben sosem léptünk fel, de változó felállásban 25-30 órányi anyagot rögzítettünk, ebből egy CD-t jelentettünk meg. A többi – egy példányban – a fiókomban van. Azért nem koncerteztünk, mert a srácokat szerződés kötötte ismert zenekarokhoz.

- A régi nagy zenészekről, zenekarokról szinte mindent tudsz, olyan vagy, mint egy két lábon járó könnyűzenei lexikon. A kortárs zenei irányzatokat is nyomon követed, vagy a nagybetűs ZENE számodra csak egy bizonyos időszakhoz, korszakhoz kötődik?

- Véleményem szerint 1967 és 1974 között született a legtöbb értékes zene. Fiatalabb barátaim olykor-olykor felhívják a figyelmemet egy-két kortárs zenészre, s ilyenkor azért meghallgatom az illetőt.

- Mekkora zenei gyűjteménnyel rendelkezel?

- Sok ezer lemezem, CD-m, videokazettám és DVD-m van, ebből körülbelül 4-500 db a lényeg. Negyven év kemény munkájával jutottam el oda, hogy kikristályosodjon bennem – persze ez csak egy vélemény –, hogy mik a műfaj legnagyobb értékei. 

- Mikor született meg benned a könyvírás gondolata?

- A barátaim húsz éve noszogatnak, de a végső lökést a „Tilos az A” webmagazin külföldről érkezett visszhangja jelentette. Rengeteg könyv jelent meg már a rock-ról, de az én kritikus hozzáállásomat mégis érdekesnek találták a tengerentúlról.

- Mi lesz a könyv címe?

- A munkacíme: Blueseum – szubjektív rock történet.

- Milyen lesz a könyv felépítése, szerkezete? Lexikonszerű lesz, vagy időrendi sorrendben foglalkozol a zenekarokkal? Esetleg valamilyen egyéb tematika szerint állítod össze az anyagot?A rockzene krónikása – Beszélgetés Murányi Györggyel – szerkesztő: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/

- Az első részben azokkal foglalkozom, akik az első lökést adták nekem (például a Rolling Stones, a Them, a Spencer Davis Group). A másodikban azok jönnek, akik őket inspirálták (például a Graham Bond és John Mayall). Érdekelt, hogy mi indította el Jaggeréket. Majd következnek a zenekarok szép sorjában, egy csokorba szedve az összetartozókat. (Fehér blues, heavy progresszív, hard rock, kraut, progresszív, egy lemezes előadók…) Nem lexikon lesz. Kiemelem a szerintem legfontosabb felvételeket. Nem udvariaskodom, leírom a véleményem.


- Milyen forrásokat használtál fel a könyv készítésekor?

- Lemezborítókról, korabeli újságokból vettem az információkat.

- Kiknek szánod a könyvedet, milyen olvasótábort céloztál meg?

- Nekünk – az ötvenes években születetteknek – és a minket megelőző korosztálynak meghatározó élmény volt a rock. Sajnos a zömük már nem foglalkozik vele, de remélem, hogy azért maradtak még olyanok, akiket érdekel. S a fiatalok egy része is keresi az ő zenéjük gyökereit, ebben szeretnék segíteni nekik.

- Gondolkodtál-e azon, hogy érdemes lenne valamilyen hanghordozót is csatolni a könyvhöz, amin ízelítőt kaphatnának az olvasók a zenei anyagból? Ha igen, akkor hogy működik ennek a jogdíj oldala?

- A könyvhöz CD-t mellékelni nem lehet, a magas jogdíjak miatt. Mindenképpen biztosítani fogom a zenék megismerését. Amíg megy a rádióban a műsorom, addig ez adott, de utána sem engedem el az olvasók kezét. Az internet világában ez megoldható.

- Egy könyv sikeréhez az értékes tartalom mellett a külső megjelenés, a borító, a belső illusztrációk is nagymértékben hozzájárulnak. Milyen lesz a könyved látványvilága?

- Bár már ott tartanánk! Természetesen komoly szerepet szánok Tatai Tibor barátomnak.

- Találtál már kiadót a könyvhöz?

- Egy nagy kiadó ígéretét bírom, szerződés azonban nincs köztünk. A kiadó, a gazdasági válság miatt, csak gondolkodik-gondolkodik a dolgon. Sajnos a magánkiadáshoz nincs elég pénzem, s eddig még nem sikerült támogatót illetve befektetőt sem találnom. A fordításra - német vagy angol nyelvre - sincs forrásom így aztán a külföldi érdeklődés, egyelőre csak érdeklődés marad. Azért tartottam fontosnak megírni ezt a könyvet, mert ez a gyorsan változó világ elfelejti ezeket a nagyszerű zenészeket. Kell lenni egy pontnak - mint egy tengerbe dobott üvegpalacknak -, ahol - akár véletlenül is - rájuk bukkanhatnak az érdeklődők.

 

Ha könyv formájában is szívesen olvasnál a rockzene történetéről, akkor csatlakozz te is a facebookon a "Blueseum - szubjektív rock történet" című könyv megjelenéséért  létrehozott nyilvános csoporthoz!
 
Kövesd a Blueseumot a facebookon is!

Szerkesztés és grafika: P. Horváth Zsuzsi & Tatai Tibor

 

A rockzene krónikása – Beszélgetés Murányi Györggyel – szerkesztő: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/