Modern népvándorlás – I. rész – Péter története – szerkesztette: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/

 
   

 

 

 

Modern népvándorlás

I. rész - Péter története

 

Modern népvándorlás – I. rész – Péter története – szerkesztette: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/ Ezzel az interjúval útjára indítunk egy sorozatot, amelynek a témája napjainkra egyre szélesebb kört érint, és ennél fogva sokakat érdekelhet. Az utóbbi években elindult egy folyamat: aggasztóan nő azoknak a magyaroknak a száma, akik a határainkon túl keresik a boldogulást. Elkezdődött egy újfajta, modern népvándorlás, aminek az az eredménye, hogy a jó szakemberek szépen lassan elhagyják az országot. Keressük a miérteket, az okokat, a mozgatórugóikat. Kíváncsiak vagyunk a sorsuk alakulására, a terveikre, a tapasztalataikra, a vágyaikra, a reményeikre, s arra, hogy tervezik-e valaha a hazatérést…

 

 

Péter, miért döntöttél úgy, hogy külföldön próbálsz szerencsét?


Modern népvándorlás – I. rész – Péter története – szerkesztette: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/

Ez nem az egyik napról a másikra történt. Tudatosan készültem rá (főleg lelkileg), látva az ország és a saját magam helyzetét, kilátástalanságát. Nehéz megmondani, hogy pontosan mikor érett meg bennem a gondolat - azt hiszem évekkel ezelőtt -, hogy talán nem otthon kellene próbálkozni, mert az olyan, mint az árral szemben úszni. Jó ideig otthon tartottak a különféle kötelezettségeim. Nehéz elszakadni a szűkebb hazától. Különösen nehéz, ha az ember évekig küzd azért, hogy megpróbáljon felépíteni, elérni valamit.


Nem lehetett könnyű a hozzátartozóidnak sem... Mit szólt a családod a döntésedhez?


Azt hiszem nem érte őket készületlenül, hiszen elég sokáig tervezgettem a dolgot.


Egyébként itthon mivel foglalkoztál?


Pár évig dolgoztam csak alkalmazottként, majd gondolva, hogy ezt én is tudom így, vagy akár jobban is csinálni, saját vállalkozást alapítottam, embereket foglalkoztattam 12 éven keresztül. Építőipari munkákat vállaltunk, sokszor komplex kivitelezéseket.


Amikor végleg eldöntötted, hogy idegenben fogsz dolgozni, miért éppen Németország lett a célpont?


Modern népvándorlás – I. rész – Péter története – szerkesztette: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/ Korábban tanultam németül, így mindenképpen csak olyan ország jöhetett szóba, ahol ezt hasznosíthattam. Szeretem a nyitott embereket, azokat a nemzeteket, akik elfogadják, ha valaki "idegen". Úgy gondoltam, a németek ilyenek - és eddig valóban csak segítséget kaptam mindenkitől. Soha, sehol egy rossz megjegyzés, vagy pillantás nem volt azért, hogy nem itt születtem.


Fejest ugrottál az ismeretlenbe, vagy voltak kinn ismerőseid?


Ismerősök nem voltak, de szerencsére gyorsan barátkozom.


Konkrét célokkal mentél ki, vagy ott helyben improvizáltál?


Igen, volt konkrét cél és volt konkrét munkahelyem is, úgy jöttem ki. Előtte egyébként már dolgoztam Németországban egy magyar cégen keresztül, korábban pedig Ausztriában.


Milyen szintű nyelvtudással indultál útnak?


Volt egy középfokú nyelvvizsgám, ami pont nem jelent semmit abban az esetben, ha az ember nem mer megszólalni akkor is, ha rosszul mond valamit, vagy ha hibázik. Én azt gondolom, kell egy kicsi alaptudás, főleg nyelvtanilag. A többi aztán már azon múlik, hogy mennyire akarod. Beszélni kell. Mindig, mindenkivel. Csak így lehet tanulni, gyakorolni.
 
Egyetértek veled, én is úgy gondolom, hogy egy idegen nyelvet igazán az adott ország nyelvi közegében lehet megtanulni. Muszáj levetkőzni a gátlásainkat, és muszáj beszélni, és beszélni... Németországban aztán milyen körülmények közé kerültél?


Erre nem könnyű válaszolni. Sőt, nehéz. Voltam már rosszabb körülmények között is, mint amikor idekerültem. Nyilván ez nem üdülés. A munkahely - érdekes. A szállás elfogadható.

Modern népvándorlás – I. rész – Péter története – szerkesztette: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/
Jelenleg mivel keresed a kenyered?


A munkám elég izgalmas. Bekerültem egy csapatba ahol magyarok dolgoznak. A többiek nagyon keveset, vagy egyáltalán nem beszélnek németül, ami azért érdekes, mert a főnökeink németek. A cég fő profilja üveghomlokzatok gyártása, szerelése. Ez részben asztalos, részben sok más szakma ötvözete lenne, de mindent mi csinálunk. Az én feladatom jelenleg egyfajta kapcsolattartás a főnökökkel és a kollégákkal. Vannak munkák, amiket én irányítok és készítek, de az összes munkával kapcsolatban képben kell lennem, mert bármikor bármilyen probléma felmerülhet, és akkor segítenem kell a többieket, át kell látnom mindent, az elejétől, a végéig. Ez azért is nehéz, mert még csak pár hónapja vagyok itt. Plusz én végzem a korábbi garanciális javításokat is, ami általában abból áll, hogy vezetek több száz kilométert, aztán dolgozom pár órát - ami azért nem olyan fárasztó. Ez persze lehetőséget ad arra is, hogy a korábbi munkákat is megnézzem. A cég régebben télikerteket épített, - ami Németországban egy kicsit mást jelent, mint otthon. Ilyenkor van lehetőségem beszélgetni - sokszor egy kávé és egy süti mellett -, ami nagyon jólesik.

 

És mi a helyzet munkaidő után?  Mivel kötöd le magad a szabadidődben? Feltalálod magad?

Kevés a szabadidőm. Filmeket nézek, olvasok, főzök, ismerkedem a környezettel, a környék városaival, falvaival, gyalogosan vagy kerékpárral.

Modern népvándorlás – I. rész – Péter története – szerkesztette: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/

Miért szeretik Németországban (ha egyáltalán szeretik) a magyar munkavállalókat?

A magyarokat azért szeretik, mert jól képzettek és szorgalmasak - persze itt is lehetnek problémák (pl. alkohol, cigaretta, állandó hazamenetel).

Mi a véleményed úgy általában a német emberekről?


Kedvesek. Vidámabbak, kiegyensúlyozottabbak, mint mi. Persze az életszínvonal az teljesen más. Ha nem kell azon rágódni, hogy miből élsz meg, könnyen lehetsz vidám és kiegyensúlyozott. Segítőkészek. Tényleg, bármi problémám volt eddig, sokszor kérni sem kellett, segítettek maguktól.

És mennyire fogadják be az idegeneket?

Az idegenekkel való kapcsolatuk érdekes. Ha visszagondolok a történelemben csak hatvan évet, akkor elképzelhetetlen lenne az a rengeteg bevándorló, aki ma Németországban él. Talán egy nagy nemzeti bűntudat gyötri őket, nem tudom, talán nem is tudatos, talán csak így lett nevelve ez a generáció. Toleránsak és elfogadnak mindenkit, mindenféle vallást, mindenféle embert. Mindenkit, aki dolgozik és tisztességesen akar megélni. És azt hiszem, ez így is marad, addig, amíg mindenki jól él.

Modern népvándorlás – I. rész – Péter története – szerkesztette: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/

Úgy látom, hogy te nagyon szerencsés vagy, mert eddig csupa jó tapasztalatra tettél szert. Én sajnos már hallottam más véleményeket is... Egyébként mi az, ami a legjobban tetszik neked Németországban?


Az, hogy mindenki teszi a dolgát. Szó nélkül. És segítenek egymásnak. Egy példa, ami otthon elképzelhetetlen lenne: egy barkácsáruház igazgató, reggel fél hétkor elsőnek érkezik, és a parkolóban elkezdi összetologatni a szanaszét hagyott bevásárlókocsikat - öltönyben, mert éppen akkor szállt ki a kocsijából -, majd bemegy és felveszi a céges munkáskabátot, éppen olyat, amit mindenki visel. Mindezt teljesen természetesen, szó nélkül. Tudod, nálunk, ha bárkinek bármit csinálnia kell, az az első kérdése, hogy „Miért pont nekem?” - de itt az emberek örülnek, ha csinálhatnak valamit. Ez a példa nem kirívó, ez a tapasztalatom. Ha munka van, mindegy, hogy mi, mindenki megcsinálja.


Modern népvándorlás – I. rész – Péter története – szerkesztette: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/ Van valami, amit ők jobban csinálnak nálunk, olyasmi, amit el kellene tanulnunk tőlük?


Nem csinálnak jobban semmit nálunk. Csak csinálják. Itt csak az nem dolgozik, akinek nincs szüksége a keresetére, amúgy mindenki tesz-vesz valamit. Munka mindig van. A német precizitás csak legenda, és a pontosság sem mindig az erősségük. Mégis minden működik, minden elkészül időre.

Szerinted mi az, amiben mi magyarok vagyunk a jobbak?


Jól felkészült szakembereink vannak. Azt hiszem most jutottunk el arra a pontra, hogy az igazán jó szakemberek, akik azelőtt otthon is tisztességesen megéltek, ma már kint dolgoznak. Eddig nem ez volt jellemző, mert korábban, aki otthon is boldogult, az nem jött el egy idegen országba dolgozni.

Milyen gyakran jársz haza?


Kéthavonta, körülbelül.

Hát az nem túl sűrű... Szokott lenni honvágyad? Mi hiányzik a legjobban itthonról?


Igen, szokott lenni. Hazudik, aki azt állítja, hogy nincs honvágya. Az emberek, a megszokott dolgok, illatok, érzések mindig hiányoznak. Hiányzik az a pár ember, akik sokat jelentenek, és az az egy is, aki mindent. Ugyanakkor eltölt a szomorúság is, ha a hazai dolgokra gondolok. Talán messzebbről nézve látszik csak, de ami otthon van az katasztrófa. És a neheze még csak ezután jön. Félek, hogy egyszer nagyon elfajulnak otthon a dolgok. Ami most történik az olyan, mint egy rémálom. És azt hiszem, egész Európa így néz most Magyarországra. A Balkán nálunk kezdődik.

Mi volt számodra a legnehezebb, amikor kimentél?


A legnehezebb dolog az volt, hogy nem lehettem azzal, akit nagyon szeretek. Ezt az ember nem érzi, amíg együtt van valakivel. Akkor ott van, lehet hozzá szólni, kérdezni, meghallgatni, mosolyogni, könnyezni, de ha nincs veled, akkor rájössz, hogy mennyire tud hiányozni.

Hogy érzed most? Bejöttek a számításaid, vagy esetleg bánod már, hogy belevágtál ebbe a kalandba?Modern népvándorlás – I. rész – Péter története – szerkesztette: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/


Nem gondolnám, hogy kaland lenne. Semmiképp. Ha kalandot szerettem volna, akkor valami egzotikus távoli szigetre megyek, ahol mindig süt a nap és meleg van. Vagy Peruba hegyet mászni. Ez nem kaland - ez maga az élet.
Nehéz mérlegelni, megéri-e, vagy sem. Talán nem is kell, talán nem is szabad mérlegelni. Talán az a baj velünk, hogy mindig mérlegelünk, mindig többet akarunk, és lehetőleg azonnal. Megpróbálok helytállni ebben a környezetben, gyakorolni a nyelvet, ismeretséget szerezni, gyakorlatot szerezni (na nem szakmai gyakorlatot, mert az van bőven).
Ha az ember tudja, hogy a képességeivel kereshetne több pénz is, viszont tudja azt is, hogy amit most keres, ahhoz mennyit kell dolgoznia - egy barátságos környezetben -, akkor nem biztos, hogy a pénz az első.

Mit tanácsolsz azoknak, akik most készülnek külföldön munkát vállalni?


Tanácsot adni nehéz. Érdemes a nyelvet ismerni, beszélni valamennyire, és persze nyitottnak kell lenni. És alkalmazkodónak. Elfogadni, hogy nem otthon vagy. Más ország, más szokások, másképp csinálnak dolgokat. Igen, azt hiszem, a nyitottság a legfontosabb. Az, hogy érdekeljen az az ország, az emberek, a nyelvük, a történelmük, egyszóval minden.

Hogy látod, minimum mennyi pénzt kell összespórolni ahhoz, hogy valaki el tudjon indulni külföldre dolgozni? Mennyi pénzre van szükség ahhoz, hogy tudjon szállást találni és valahogy túlélje kinn az első fizetésig?


Nézd, a kiutazás ma minimális költséggel megoldható. A legtöbb munkáltató, ha konkrét helyre mész, segíteni fog a szállással. Ha nem, akkor érdemes barátokat felkutatni, ismerősöket megkérdezni, vagy akár ismeretleneket is. Sok fórum, weblap üzemel kapcsolattatás céljából. Fizetésben pedig eléggé rugalmasak, szinte mindenhol tudsz akár egy hét után is előleget felvenni. Sok helyen hetente, kéthetente van fizetés is. Nyilván kell valamennyi tőke, de ez maximum félhavi otthoni fizetés, abból már el lehet lavírozni.

Modern népvándorlás – I. rész – Péter története – szerkesztette: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/

Mit ajánlasz, mit vigyen feltétlenül magával az, aki kimegy? Mi legyen a "túlélő felszerelés"?


Érdemes felkészülni a másfajta időjárási viszonyokra és arra, hogy akár több hét is eltelik, mire először hazamehetsz. Persze érdemes minél kisebb pakkal közlekedni. Nem mindegy, hogy három nagy bőrönddel kell utaznod, vagy csak egy hátizsákkal.
Valamennyi élelmet is érdemes csomagolni, figyelembe véve például, hogy vasárnap Németországban minden élelmiszer-áruház zárva van. Érdemes konkrét céllal menni - vagy szállás, vagy munkahely legyen biztosan, mert ha az egyik van, a másikat már könnyebb megszerezni.

Kinek, milyen típusú embernek nem ajánlanád egyáltalán a külföldi munkavállalást?


Modern népvándorlás – I. rész – Péter története – szerkesztette: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/
Én senkit sem beszélnék le róla. Aki ki szeretné magát próbálni külföldön, az úgy is ki fogja, és akkor kiderül, hogy bírja-e, vagy sem. Magamat nem tudnám elképzelni külföldön úgy, hogy otthon kisgyermek vár, aki úgy nő fel, hogy alig ismer. Fiatalként, gyermek nélkül könnyebb, de az élet sokakat állított már olyan helyzet elé, hogy nem volt, nem lesz más megoldás, mint elmenni, azért, hogy a család, a gyermek viszonylagos jólétben élhessen.
Talán azoknak, akik nem tudnak alkalmazkodni, akik nem toleránsak másokkal, akik nem tudják megérteni, hogy ahová kerültek, ott mindenki más nyelven beszél, ennek ellenére mégis a magyart erőltetik fennhangon - ahelyett, hogy szép csendben képesek lennének beilleszkedni, és a nyelvet megtanulni -, nos, nekik talán nem ajánlom.

Mit tervezel, meddig maradsz kinn? El tudod képzelni hosszútávon, akár végleg is külföldön az életed?


Körülbelül öt évet terveztem, de bármi lehet. Az életet amúgy sem tervezni kell, hanem élni. És ott kell élni, ahol jól él az ember.

(2012 ősze)

 

A "Modern népvándorlás" című cikksorozat további részei: Gabi a diplomás szobalány - Lóci au pair lett - Valamit, valamiért
 
Szerkesztés és grafika: P. Horváth Zsuzsi

 

Modern népvándorlás – I. rész – Péter története – szerkesztette: P. Horváth Zsuzsi, „Tilos az A” Webmagazin, Tatabánya, http://www.tilos-az-a.hu/